Mercedes Formule E wagen 2019/2020

Waarom Nyck de Vries voor Formule E kiest

Nyck de Vries rijdt het komende seizoen voor het nieuwe Mercedes EQ team in de Formule E. Dat maakte het team bekend op de IAA in Frankfurt, waar men tevens de kleurstelling voor 2019/2020 presenteerde. De Vries is hard op weg naar de Formule 2 titel. Maar garantie voor een Formule 1 zitje is dit zeker niet. In tegendeel.

Geen overstap naar de Formule 1

Nyck de Vries wordt dit jaar hoogstwaarschijnlijk kampioen in de Formule 2 klasse. De afstand naar concurrenten Nicholas Latifi en Luca Ghiotto is comfortabel met nog twee rondes te gaan. Daarmee kan De Vries de derde kampioen worden in de sinds 2017 herboren Formule 2 klasse. Anders dan Charles Leclerc (2017) en George Russel (2018) zal De Vries alleen niet meteen de overstap maken naar de Formule 1.

Het nieuwe (fabrieks)team van Mercedes in de Formule E presenteerde Nyck De Vries namelijk als coureur naast Stoffel Vandoorne. Het duo zal tijdens het seizoen 2019/2020 de vlag van Mercedes in het elektrische raceklasse hooghouden. Het is een stap die je zou kunnen zien als een zijstap, of zelfs een stap achteruit. Maar is dat ook echt het geval?

Samen met Stoffel Vandoorne gaat Nyck de Vries de eer van Mercedes verdedigen in de Formule E.
Nyck de Vries gaat samen met Stoffel Vandoorne de eer van Mercedes verdedigen in de Formule E.

De grote toptalenten

Let´s face it. De Vries is geen toptalent zoals Max Verstappen of Charles Leclerc dat wel zijn. Hij moest even op gang komen in de Formule 2 en dat heeft zijn kansen in de Formule 1 er niet groter op gemaakt. Waar jongens die wél doorstromen naar de Formule 1 direct in het eerste seizoen of hooguit tweede seizoen indruk maakten, doet De Vries dit pas in zijn derde seizoen. En dan nog kan je je afvragen hoe sterk het deelnemersveld in de Formule 2 dit seizoen is.

Lange tijd was hij verbonden aan het juniorenprogramma van McLaren. Alleen werd hij daar voorbijgestreefd door een indrukwekkende Lando Norris die in zijn eerste Formule 2 seizoen al korte metten maakte met McLaren ´concurrent´ De Vries. Het betekende het einde van De Vries binnen het McLaren junior programma.

Anders dan Charles Leclerc en Alexander Albon had De Vries meer tijd nodig om te excelleren in de opstapklasses.
Anders dan Charles Leclerc en Alexander Albon had De Vries meer tijd nodig om te excelleren in de opstapklasses. (Foto: GEPA pictures/Red Bull Content Pool)

Solide autosportcarrière opbouwen

Nu is het geen schandaal dat De Vries voorbijgestreefd is door andere talenten. Ook zonder dat coureurs de Formule 1 halen kan men nog een hele mooie carrière in de autosport opbouwen. Vraag maar aan Jeroen Bleekemolen. Sportscars of een Formule E klasse zijn prima plekken om competitief te racen als coureur en daarbij ook nog eens een leuke boterham te verdienen.

Ergens heeft De Vries dit ook ingezien. Hij maakte vorig jaar al zijn debuut in het World Endurance Championship (WEC) met Racing Team Nederland. En klasse die met het oog op de komst van de Hypercar klasse erg interessant is. Dat doe je niet wanneer je nog voor de volle honderd procent gefocust bent op je Formule 2 campagne en een overstap naar de Formule 1. Natuurlijk geef je als coureur je Formule 1 droom niet zomaar op, maar kansen spreiden is wat De Vries duidelijk gedaan heeft. En gelijk heeft hij want de kansen in de Formule 1 zijn maar klein. Hoe goed hij het ook doet in de Formule 2.

Nyck de Vries debuteerde in 2018 in het WEC en nam in 2019 dan ook deel aan de 24 uren van Le Mans.
Nyck de Vries debuteerde in 2018 in het WEC en nam in 2019 dan ook deel aan de 24 uren van Le Mans.

Formule E in de lift

De overstap van Nyck de Vries naar de Formule E is een volgende stap in het proces ´F1 links laten liggen´, en wellicht al wel voltooiing hiervan. De Formule E is een groeiende klasse dat na vijf seizoenen al veel aandacht heeft van grote autofabrikanten. Naast Mercedes stapt immers Porsche ook aankomend seizoen in. Ze voegen zich dan bij een groep die al BMW, Audi, Jaguar, Citroën (DS) en Nissan bevat.

Misschien moeten we zelfs al wel stellen (en anders komt dat moment heel snel) dat de Formule E na de Formule 1 ´the next best thing is´. Ondanks de hoon die de klasse nog van veel autosportliefhebbers ontvangt. De Formule E is namelijk een enorm dynamische klasse. Men kan locaties strikken waar de Formule 1 alleen nog maar van kan dromen. Technisch gezien is de klasse veel interessanter voor fabrikanten dan de Formule 1. De races in de elektrische klasse zijn doorgaans spectaculair en het kampioenschap tussen de coureurs is vrijwel elk seizoen close.

De competitie in de Formule E is voor wat betreft teams en coureurs moordend.
De competitie in de Formule E is voor wat betreft teams en coureurs moordend. (Foto: © FIA Formula E)

En de Formule 1?

Zal De Vries de Formule 1 helemaal uit zijn hoofd zetten? Dat weet alleen Nyck zelf. Maar het is de vraag of er een weg terug is nu hij de overstap maakt naar de Formule 1. En daarnaast: Waar kan hij terecht?

De topteams zijn op korte termijn natuurlijk uitgesloten. Het McLaren boek is uit, en ook Renault heeft een solide setje coureurs vastgelegd voor de komende jaren. Racing Point heeft Sergio Pérez en Lance Stroll een contract aangeboden tot beide heren 100 zijn. Haas F1 kiest voor ervaren coureurs (Hülkenberg of toch weer Grosjean).

Red Bull zit niet ruim in de coureurs maar hebben er voldoende om mee te schuiven binnen de F1. Williams gaat kiezen voor de zak met geld van Nicholas Latifi en George Russel blijft daar zitten met Mercedes steun. De zitjes bij Alfa Romeo zijn nu al vergeven aan Ferrari talenten. Wanneer men Giovinazzi de deur wijst staat eerst Mick Schumacher nog in de rij.

De Formule 1 lijkt vooralsnog een klasse met weinig kansen.
De Formule 1 lijkt vooralsnog een klasse met weinig kansen voor De Vries.

De juiste keuze

Dus kunnen we met een gerust hart Nyck alle succes wensen in de Formule E. De klasse is een hele andere koek dan de Formule 1. Maar niets wijst erop dat Mercedes geen uitstekende kans heeft om daar succes te behalen. En dat kan nog wel eens handig zijn mocht de Formule E de Formule 1 naar de kroon gaan steken.

Nyck de Vries in zijn nieuwe Mercedes tenue.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven