De start van de Braziliaanse Grand Prix in 2007

Spygate: Mclaren in het nauw

Het Formule 1 seizoen 2007 had voor McLaren èèn groot succesverhaal moeten worden. Een roemrucht hoofdstuk uit de rijke historie van het team. Met Fernando Alonso en Lewis Hamilton heeft men het sterkste rijderspaar in huis. De auto is goed en dus kan McLaren een serieuze gooi doen naar de wereldtitels. Interne strubbelingen en het inmiddels beruchte Spygate zorgen er voor dat seizoen verandert een ware nachtmerrie. Autosport Uitgelicht blikt terug op een verhaallijn dat het seizoen 2007 tekende.

Hamilton sterk uit de startblokken

Het seizoen 2007 begint voor McLaren al in het kalenderjaar 2005. Kersvers wereldkampioen Fernando Alonso maakt al in December bekend in 2007 te verhuizen van Renault naar McLaren. Het tweede zitje gaat naar protegé Lewis Hamilton. Een gok voor het team uit Woking. In de recente geschiedenis van het team stapte er nooit een debutant in. Dat Hamilton een groot talent is staat niet ter discussie. Maar weinig mensen beseffen alleen dat hij een de succesvolste coureurs uit de Formule 1 geschiedenis gaat worden.

De eerste race van 2007 vindt plaats in het Australische Melbourne. Hamilton maakt daar meteen duidelijk dat hij niet van plan is om het hele seizoen braaf achter Alonso aan te rijden. In de eerste bocht zet hij zijn McLaren brutaal voor de wagen van zijn teamgenoot. Voor de overwinning komen Hamilton en Alonso echter niet in aanmerking. Deze is vanaf de eerste ronde stevig in handen van Kimi Räikkönen in de Ferrari. Alonso weet alsnog voor Hamilton te finishen, op de tweede plaats. Hamilton pakt bij zijn debuut meteen het podium door als derde te finishen.

In de beginfase van het seizoen is het echter Hamilton die Alonso te snel af is. Alonso wint de Grand Prix in Maleisië. Maar Hamilton finisht, in tegenstelling tot Alonso, wel altijd op het podium. Het constante tempo van Hamilton zorgt er uiteindelijk voor dat Hamilton de leiding in het WK stevig in handen pakt naarmate het seizoen vordert.

Fernando Alonso wint voor het eerst met McLaren in Maleisië.
Fernando Alonso wint voor het eerst met McLaren in Maleisië.

Onvrede bij coureurs gezaaid

De eerste barstjes in de relatie tussen Hamilton en Alonso worden zichtbaar tijdens de Grand Prix van Monaco. McLaren is het hele weekend dominant in het prinsdom. Tijdens de race denkt Hamilton sneller te kunnen dan Alonso. Hamilton mag echter op aandringen van McLaren teambaas Ron Dennis niet aanvallen. Hij moet genoegen nemen met de tweede plaats. Hamilton is zichtbaar niet blij met zijn team en laat dit dan ook veelvuldig merken in de pers.

De volgende race vindt plaats in Canada. Op het Gilles Villeneuve circuit wint Hamilton zijn eerste race Dat doet hij terwijl Alonso fout op fout stapelt. Hij moet genoegen nemen met een zevende plek. Lang hoeft Hamilton niet te wachten op zijn tweede zege. Een week later wint hij weer. Op de Indianapolis Motor Speedway in de Verenigde Staten. Maar niet na een fel gevecht met Alonso. Ditmaal is het Alonso die in de pers laat merken niet blij te zijn met het team van McLaren. Het staat hem tegen dat het team hem niet boven Hamilton verkiest om zijn wereldtitel te prolongeren. Heel gek is de aanpak van McLaren alleen niet. Hamilton heeft de leiding in het WK op dat moment stevig in handen.

Hamilton wint in Canada terwijl Alonso fout op fout stapelt. De rivaliteit tussen de coureurs groeit, terwijl spygate begint te broeien.
Hamilton wint in Canada, terwijl Alonso fout op fout stapelt.

Spygate ontplooit: Sabotage en spionage

Alsof de strubbelingen tussen de coureurs niet voldoende zijn liggen er voor McLaren nog veel meer problemen op de loer. Spygate ontpopt zich. In de week na de race in de Verenigde Staten komt het bericht naar buiten dat Ferrari haar ´Head of Performance Development´, Nigel Stepney, op non actief heeft gezet en heeft aangeklaagd. Daarnaast worden McLaren ontwerper Mike Coughlan en zijn vrouw aangeklaagd. Reden hiervan is dat Stepney wordt verdacht van het saboteren van de wagens van Ferrari, en het stelen en doorspelen van gevoelige informatie naar de concurrentie, McLaren.

De sabotage zou hebben plaatsgevonden ten tijde van de Grand Prix van Monaco. Door de benzinemengsels van de Ferrari wagens is een poeder gemengd die de prestaties van de scharlakenrode bolides niet ten goede kwam. Felipe Massa finishte meer dan een minuut achter winnaar Alonso. Een enorme achterstand die niet vanzelfsprekend is.

De rol van Coughlan in Spygate is dat hij de persoon is waaraan de informatie werd doorgespeeld. Dit wordt bewezen door een oplettende burger in Woking. Hij betrapt de vrouw van Coughlan in een copyshop op het kopiëren een boekwerk vol met informatie over de Ferrari F2007. McLaren geeft inderdaad toe dat personeel technische informatie heeft aangenomen van een Ferrari medewerker. Maar verklaart ook dat deze niet binnen het team gebruikt is. McLaren zet Coughlan op non actief en ontslaat hem niet veel later.

McLaren is dankzij Ferrari medewerker Nigel Stepney in handen van belangrijke informatie over de Ferrari F2007. Het is de grote bron van Spygate.
McLaren is dankzij Ferrari medewerker Nigel Stepney in handen van belangrijke documenten over de Ferrari F2007.

Schuldig, maar ongestraft.

Het duurt niet lang voordat de FIA zich mengt in Spygate. FIA president Max Mosley geeft aan dat er een onderzoek wordt ingesteld naar de zaak. Het onderzoek wordt geleid door Charlie Whiting. In navolging van het onderzoek wordt McLaren verzocht zich te melden bij de World Motorsport Council (WMSC) op 26 Juli in Parijs. Tijdens die zitting krijgt McLaren geen straf aangezien er geen bewijs is dat de overtreding een wezenlijk effect heeft op het kampioenschap. Toch geeft de WMSC aan dat McLaren wel degelijk een overtreding heeft begaan door informatie aan te nemen.

Na de uitspraak vliegt bij Ferrari de vlam in de pan. Het team begrijpt niet dat de WMSC wel toegeeft dat McLaren een overtreding heeft begaan, maar geen straf geeft voor Spygate. Daarmee is de relatie tussen McLaren en Ferrari op een dieptepunt beland. Ironisch is dan ook het verzoek dat Ron Dennis begin 2007 bij Ferrari heeft neergelegd. Dennis stelt Jean Todt, destijds teambaas van Ferrari, in dat verzoek voor om een betere relatie tussen de teams op te zetten om de sport sterker te maken.

Luigi Macaluso, president van de Automotive Sport Comission in Italië is het met Ferrari eens en stelt bij Mosley voor om de zaak voor te laten komen bij het FIA International Court of Appeal. De FIA kan het volgens Macaluso niet maken om McLaren geen straf op te leggen voor het schandaal. Dat duidelijk in strijd is met de reglementen. Mosley hapt toe en zo moet McLaren zich op 13 September melden voor een tweede zitting.

Charlie Whiting heeft de leiding in het Spygate onderzoek van de FIA.
Charlie Whiting heeft de leiding in het Spygate onderzoek van de FIA.

Coureurs recht tegenover elkaar

Ondanks het spionageschandaal naast de baan, wordt de relatie tussen Fernando Alonso en Lewis Hamilton er niet beter op. Kimi Räikkönen is tijdens de races in Frankrijk en Groot Brittanië de McLarens te snel af. Hamilton scoort in beide races de tweede plaats en blijft zo aan de leiding in het WK. Alonso haalt op een kletsnatte Nürburgring tijdens de Grand Prix van Europa op heroïsche wijze de zege binnen. Hij troeft Felipe Massa in de laatste rondes af in een bloedstollend gevecht. Hamilton haalt in die race voor het eerst in het seizoen geen podium. Hij behaalt niet eens punten. Het brengt de leiding van Hamilton in het WK naar slechts twee punten ten opzichte van Alonso.

Tijdens de Grand Prix van Hongarije barst de bom tussen beide coureurs. In 2007 heeft McLaren een afspraak met haar coureurs dat de coureurs om het weekend tijdens de kwalificatie als eerste de baan op mogen. Zo wil men voorkomen dat er in het seizoen een voordeel ontstaat voor één van de rijders. In de beginfase van de kwalificatie lapt Hamilton die afspraak aan zijn laars. Hij gaat voor Alonso de baan op terwijl de beurt aan Alonso is. McLaren dringt er lang op aan dat Hamilton zijn teamgenoot voorbij laat, maar die boodschap is aan dovemansoren gericht.

Alonso wint op heroïsche wijze op de Nürburgring.
Alonso wint op heroïsche wijze op de Nürburgring.

Meltdown in McLaren garage

Alonso is witheet en besluit zijn teamgenoot terug te pakken. Als hij tijdens Q3 zijn pitstop maakt voor een setje verse banden moet Hamilton achter hem in de pits aansluiten. Het team houdt hem twintig seconden vast om ervoor te zorgen dat de Spanjaard vrij baan krijgt om een goede snelle ronde te rijden. Wanneer de regerend wereldkampioen het seintje krijgt om weg te rijden blijft hij echter nog tien seconden langer staan. Alonso heeft daarmee zijn teamgenoot zo dusdanig lang opgehouden dat hij niet meer de kans krijgt om een tweede snelle ronde te rijden. Alonso passeert de vlag met twee seconden te gaan. Hamilton terwijl de sessie al vijf seconden voorbij is. Alonso pakt de Pole Position van Hamilton af.

Op de pitmuur is een aangebrande Ron Dennis er als de kippen bij om verhaal te halen. De fysiotherapeut van Alonso is de eerste levende ziel uit het Alonso kamp dat hij kan vinden. Hij geeft aan dat de actie van Alonso een pay-back is richting Hamilton. Wraak voor de actie van Hamilton eerder in de kwalificatie.

De FIA heeft het incident ook opgemerkt en start een onderzoek naar het voorval. Men komt tot de conclusie dat Alonso met voorbedachte rade heeft gehandeld. Alonso krijgt een gridpenalty, vijf plekken. Hamilton krijgt zijn pole position terug. Opvallend is dat McLaren ook een straf krijgt voor het voorval, het team zal tijdens de race geen punten voor het constructeurs kampioenschap scoren. Een dure straf zal later blijken want Hamilton wint de race. Alonso scoort een vierde plek.

Ondanks de strubbelingen in de kwalificatie en Spygate dat op de achtergrond speelt.Wint Lewis Hamilton de Hongaarse Grand Prix.
Ondanks de strubbelingen in de kwalificatie wint Lewis Hamilton de Hongaarse Grand Prix.

Coureurs raken betrokken in Spygate

De relatie tussen Alonso en McLaren is op dat moment al gebroken. Tijdens het Hongaarse Grand Prix weekend maakt Alonso duidelijk aan Ron Dennis dat hij informatie heeft over Spygate. Hij heeft mailtjes tussen hem, testrijder Pedro de la Rosa en Mike Coughlan en wil deze doorspelen naar de FIA. Het ultieme bewijs dat de Ferrari informatie niet alleen bij Coughlan binnen gekomen is maar ook is doorgespeeld binnen de rest van het team.

Op 5 september maakt de FIA bekend dat het nieuwe informatie heeft verkregen. Die informatie betreft e-mails die naar Bernie Ecclestone gestuurd zijn. Ecclestone stuurt de berichten op zijn beurt weer door naar de FIA. Het wordt echter nooit bevestigd of ontkend dat deze mails afkomstig zijn van Fernando Alonso.

Als gevolg van de mails worden McLaren coureurs Alonso, Hamilton en de la Rosa gesommeerd om alle informatie die ze bezitten over Spygate af te geven. Daarnaast moeten ze volledig meewerken in het verdere onderzoek. In ruil voor de medewerking zullen de coureurs vrij blijven van straffen die eventueel volgen met betrekking tot Spygate. De FIA benadrukt echter wel dat wanneer er later aan het licht komt dat de coureurs meer wisten dan ze verteld hadden, er ‘serieuze maatregelen’ zullen volgen.

Testrijder Pedro de la Rosa is één van de ontvangers van de omstreden e-mails. Ook hij ontkomt niet aan Spygate.
Testrijder Pedro de la Rosa is één van de ontvangers van de omstreden e-mails.

FIA veroordeelt Spygate: Monsterboete en puntenverlies

Op donderdag 13 september moet duidelijk worden welke maatregelen er worden getroffen voor ‘het grootste Formule 1 schandaal aller tijden’. De teams en coureurs worden uitgebreid uitgehoord en aan het eind van de dag komt het nieuws naar buiten dat McLaren een boete krijgt opgelegd van maarliefst honderd miljoen dollar. Een torenhoge boete die in de Formule 1 nog nooit eerder uitgedeeld is.

Daarnaast verliest McLaren alle punten dat het gescoord heeft of gaat scoren in het constructeurskampioenschap. Daarmee heeft Ferrari het constructeurs kampioenschap bijna in één keer veilig gesteld. BMW Sauber is namelijk een sterke speler. Maar zeker géén bedreiging voor het wereldkampioenschap. Bij een eventuele overwinning van een de McLaren coureurs zal geen personeel van McLaren op het podium toegelaten worden. De coureurs behouden hun punten dankzij hun medewerking aan het onderzoek.

Voor 2008 blijft het team ongestraft. Echter dient het team in December 2007 alle informatie over de 2008 wagen af te staan aan de FIA zodat deze kan controleren of er gebruik is gemaakt van Ferrari informatie. McLaren maakt daarop bekend geen protest aan te tekenen tegen de uitspraak.

McLaren wordt gediskwalificeerd in het constructeurskampioenschap naar aanleiding van Spygate. Ferrari is daarmee in één klap constructeurskampioen.
McLaren wordt gediskwalificeerd in het constructeurskampioenschap. Ferrari is daarmee in één klap constructeurskampioen.

Räikkönen wordt gevaarlijke outsider

Naast Spygate gaat de rel tussen de coureurs ‘gewoon’ verder. Bij de start van de Belgische Grand Prix drukt Alonso zijn teamgenoot bijna van de baan terwijl ze naast elkaar de eerste bocht naderen. Alonso wordt derde achter de Ferrari’s en verkleint het gat naar WK leider Hamilton naar twee punten.

Tijdens de Grand Prix van Japan crasht Alonso op knullige wijze. Hamilton wint de race en Räikkönen wordt tweede. De Fin scoort constant en het verschil met de McLaren coureurs wordt steeds kleiner. In China scoort Hamilton een nul resultaat door zijn wagen vast te zetten in de kleinste grindbak ter wereld. Nota bene bij de pitsingang, terwijl hij op koers ligt voor de wereldtitel. Het zorgt ervoor dat het verschil tussen Hamilton en Alonso slechts vier punten is voor aanvang van de laatste race. In Brazilië moet beslist worden wie de kampioen wordt Hamilton, Alonso of Räikkönen. De Fin staat slechts zeven punten achter en is een gevaarlijke outsider.

Alonso schuwt het niet om in de media zijn twijfel over McLaren te uiten. Hij is bang dat het team liever ziet dat Hamilton de titel wint en hem daarom zal benadelen. Grote onzin volgens McLaren. Het conflict loopt echter zo hoog op dat FIA beslist om een toezichthouder in de McLaren pitbox te zetten die erop toeziet of alles gelijkwaardig verloopt.

Alonso krijgt een toezichthouder van de FIA toegewezen om na te zien of het team hem wel een gelijkwaardige behandeling aan Hamilton geeft.
Alonso krijgt een toezichthouder van de FIA toegewezen om na te zien of het team hem wel een gelijkwaardige behandeling aan Hamilton geeft.

Beslissing in het kampioenschap

De Grand Prix van Brazilië wordt gewonnen door Räikkönen. Met dank aan teamgenoot Felipe Massa die de overwinning afgeeft. Het puntentotaal van Räikkönen komt daarmee op 110 punten. Alonso wordt slechts derde en brengt zijn puntentotaal naar 109 punten.

Hamilton kent een merkwaardige race. Hij valt aan het begin van de race terug door een probleem met zijn pitlimiter. Hamilton moet zich vanaf de laatste plaats terug knokken. Sommigen beweren dat Hamilton in de stress van het moment zelf de pitlimiter per ongeluk heeft geactiveerd. Uiteindelijk klimt hij nog op naar de zevende plek. Maar ironish genoeg komt hij hiermee ook op 109 punten. Op basis van tweede plaatsen wordt Hamilton gekroond tot vice-wereldkampioen. Räikkönen komt aan de leiding van het WK met één punt en is de lachende derde.

Op het podium is een opvallend tevreden Fernando Alonso te zien. Aan alles straalt hij uit dat hij het wel prima vindt zo. Hij heeft de titel weliswaar niet gewonnen, maar rivaal Hamilton ook niet. Kimi Räikkönen heeft een gelijkwaardige blik in zijn ogen. Niet gek, hij vindt het vast helemáál prima zo.

Kimi Räikkönen viert zijn eerste werelditel.
Kimi Räikkönen viert zijn eerste werelditel.

Naschokken Spygate

Niet lang na de seizoensfinale maken McLaren en Alonso bekend dat de samenwerking ten einde is gekomen. De reden laat zich raden. Alonso keert terug naar Renault waar hij in 2005 en 2006 de titel won, hij ruilt van stoeltje met Heikki Kovalainen. Hamilton blijft zoals verwacht aan bij de renstal. Hij wint daar in 2008 alsnog de wereldtitel.

Begin december wordt duidelijk dat McLaren informatie over de 2008 bolide heeft afgestaan. De FIA geef aan dat de WMSC op 14 februari 2008 samen zal komen om de informatie te beoordelen. Intussen maakt McLaren een openbaar excuses. Dat doen ze aan aan de FIA, Ferrari, Formule 1 collega’s en de fans voor Spygate.

De FIA lijkt het excuses te waarderen en maakt daarop kenbaar dat de WMSC bijeenkomst op 14 februari geschrapt is en de zaak wat de FIA betreft afgesloten is.

De lucht geklaard

In juli 2008 komt er een gezamenlijk bericht van McLaren en Ferrari naar buiten waarin wordt benadrukt dat alle voorvallen tussen de twee teams opgelost zijn. McLaren geeft aan de kosten te betalen die Ferrari heeft gemaakt aan Spygate. Ferrari doneert op haar beurt dit geld aan een goed doel.

Verder lopen er nog individuele rechtzaken tussen Ferrari en (ex-)McLaren personeel Mike Coughlan, Jonathan Neale, Paddy Lowe en Rob Taylor. De zaken worden echter verworpen nadat Couglan € 180.000 en de rest € 150.000 aan schadevergoeding betalen aan Ferrari. Nigel Stepney wordt veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twintig maanden en een boete van ‘maarliefst’ 500 pond. Eén van de grootste schandalen uit de Formule 1 geschiedenis is daarmee ten einde.

Lewis Hamilton blijft in 2008 aan bij McLaren. Fernando Alonso keert na spygate terug naar Renault.
Lewis Hamilton blijft in 2008 aan bij McLaren. Fernando Alonso keert terug naar Renault.

Photo credits (in volgorde van publicatie):

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven