Boekrecensie: De monteur

In de Formule 1 draait het vaak om de coureurs. De gladiatoren die met ongekend hoge snelheden over het circuit jagen oogsten veel respect bij het grote publiek. Daarnaast zijn er nog de teams. Grote teams met veel historie die hun sporen in de autosport al ruim verdiend hebben. Of de kleine teams die op veel sympathie van de fans kunnen rekenen. Waar veel mensen aan voorbij gaan zijn de mensen achter dat team. Het boek ´De monteur´ van Marc ´Elvis´ Priestley geeft een unieke inkijk in het leven van een Formule 1 monteur.

Anonieme kracht

De pitstops in de Formule 1 spreken bij veel fans tot de verbeelding. Men kan in een tijd van rond de twee seconden vier wielenwisselen. Een klusje dat veel oefening en discipline vergt. De monteurs die de klus uitvoeren zijn bij een pitstop altijd gehuld in een brandvrij overal en een helm. Erg veilig, maar je ziet niet wie er nou eigenlijk de pitstops uitvoeren. De monteurs zijn absolute helden met een loodzware baan. Naast de pitstops werken ze eigenlijk altijd buiten de spotlights.

Marc Priestley (door zijn collega’s liefkozend Elvis genoemd) is een ex-monteur van het McLaren Formule 1 team. Na zijn tijd bij McLaren is hij actief geworden als presentator/analist voor TV zenders en zijn eigen Youtube kanaal. Ook schreef hij een boek over zijn tijd bij het McLaren team. Dat resulteerde in het zeer boeiende boek ‘De monteur’.

De McLaren monteurs hangen in de hekken wanneer Lewis Hamilton zijn eerste race wint in 2007.
De McLaren monteurs hangen in de hekken wanneer Lewis Hamilton zijn eerste race wint in 2007.

Boeiende inkijk in het leven van een Formule 1 monteur

Priestley beschijft in zijn boek hoe hij bevangen werd door de Formule 1. Zijn eerste stappen in de autosport zette, en hoe hij uiteindelijk bij McLaren terecht komt. Eerst in het testteam. Later in het raceteam.

Hij beschrijft tot in detail hoe hij zijn allereerste pitstop heeft beleefd. Hoe het was om te werken in het McLaren dat met harde hand werd geregeerd door Ron Dennis. Elvis neemt je mee in de eerste dagen van Kimi Räikkönen bij McLaren en hoe hij een vriendschap ontwikkelt met de ogenschijnlijk stille Finse coureur.

Het boek weerspiegelt hoe het team de hoogtepunten heeft beleefd in de tijd dat Räikkönen actief was bij McLaren en hoe men de titel binnenhaalde met Lewis Hamilton. Maar ook de dieptepunten, zoals bijvoorbeeld het rollercoaster seizoen 2007. Vooral de beschrijving die hij geeft van het Spygate schandaal is fascinerend om te lezen.

Ook komen de nodige hilarische momenten aan het licht. Elvis geeft een aantal prima voorbeelden waarom de Formule 1 niet altijd alleen maar focus en serieusheid is. De hoeveelheid anekdotes van feestjes en grappen die men met elkaar uithaalde volgen elkaar snel op.

Waarom ‘De monteur’ een aanrader is

‘De monteur’ laat de Formule 1 van een kant zien waar je normaal gesproken niet zo veel van ziet. Priestley heeft een goed gevoel voor het vertalen van zijn belevenissen. Het boek leest erg vlot weg, met name door de aangename afwisseling tussen serieuze of emotionele momenten en de hilarische belevenissen met o.a. Kimi Räikkönen.

Mede hierdoor staat het boek hoog op mijn lijst met al-time favoriete autosport boeken. Het is is een frisse afwisseling tussen de vele coureursbiografieën, informatieve boeken en naslagwerken die momenteel verkrijgbaar zijn.

  • Auteur: Marc Priestley
  • Vertaler: René van Veen
  • Uitgeverij: Volt

Paperback:

E-Book

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven