Racing Team Nederland tijdens de 4 uren van Silverstone 2019

Racing Team Nederland: De weg naar het succes

Racing Team Nederland won onlangs de zes uren van Fuji in het World Endurance Championship (WEC). De equipe van Frits van Eerd scoorde tijdens de vier uren van Silverstone al een podium. Nu is er dus ook de felbegeerde eerste overwinning van het Nederlandse team in de lange afstandsracerij. Autosport Uitgelicht analyseert de route van het team naar succes in WEC.

Deelname aan European Le Mans Series

Racing Team Nederland presenteert zichzelf in 2017. Het raceteam is een initiatief van Jumbo-eigenaar Frits van Eerd. Dat de supermarktketen Jumbo trotse hoofdsponsor is van de equipe is dan ook geen verrassing. Het team maakt gebruik van een Dallara chassis om deel te nemen in de verschillende LMP2 klasses die wereldwijd verreden worden.

Tijdens het eerste volledig seizoen van Racing Team Nederland komt het team in actie in de European Le Mans Series (ELMS). Ook bemachtigt men een startbewijs voor de 24 uren van Le Mans. Frits van Eerd krijgt tijdens de ELMS bijval van Jan Lammers. Voor Le Mans wordt een grote naam aangehaald. Meervoudig Grand Prix winnaar Rubens Barrichello versterkt het team tijdens de prestigieuze race.

De hoofdtaak van het seizoen was natuurlijk Le Mans. Racing Team Nederland finishte op de veertiende plek. Het team was zeer content met het uitrijden van de klassieke race. Het seizoen in de ELMS vertoeft men vooral in de luwte. Het team scoort regelmatig punten, maar overwinningen en podiums zitten er niet in.

In het debuutseizoen wordt de finish gehaald op Le Mans.
In het debuutseizoen wordt de finish gehaald op Le Mans.

Overstap naar het World Endurance Championship

Na één seizoen ELMS stapt Racing Team Nederland over naar het WEC. Het WEC Super Season is een mooie gelegenheid om het debuut te maken in de koningsklasse van het lange afstandsracen. Het seizoen, dat zowel 2019 als 2020 bestrijkt, bevat twee keer de 24 uren van Le Mans.

Voor het Super Season wordt Giedo van der Garde aan de line-up van Racing Team Nederland toegevoegd. Ook wordt bekend dat Jan Lammers na de 24 uren van de Le Mans het stuur overgeeft aan Formule 2 coureur Nyck de Vries. De Vries maakt zijn debuut in het WEC én op Le Mans. Het moraal ligt hoog bij het team, want stiekem durft men al te dromen van een podium op Le Mans.

De eerste krachtmeting op Le Mans in 2018 verloopt succesvol. Het team komt wederom aan de finish en spreekt wederom van tevredenheid. De rest van het WEC seizoen schuurt Racing Team Nederland inderdaad tegen het podium aan, maar het doel wordt uiteindelijk niet behaald.

Tijdens de 24 uren van Le Mans 2019 ligt het team lang op podiumkoers en zelfs even aan de leiding. Een crash van Nyck de Vries zorgt er echter voor dat men ver terugvalt. Het team is trots alsnog de finish te halen, maar met name Giedo van der Garde laat enige teleurstelling merken na de race.

In 2018 debuteert Racing Team Nederland in het World Endurance Championship.
In 2018 debuteert Racing Team Nederland in het World Endurance Championship.

Nyck de Vries sleutel tot succes

De 24 uren van Le Mans 2019 is de laatste race met het Dallara chassis. Racing Team Nederland gaat het WEC seizoen 2019-2020 rijden met een Oreca chassis. Ook voegt men Job Van Uitert toe aan de line-up voor de wedstrijden waarbij Nyck de Vries andere verplichtingen heeft.

Men maakt meteen een stap naar voren. Tijdens de openingsrace op Silverstone wordt pole position in de LMP2 klasse gepakt. Een dag later zet men dit nieuwe hoogtepunt om in de allereerste podium finish in het WEC.

Tijdens de zes uren van Fuji komt er eindelijk de langverwachte eerste zege van Racing Team Nederland in het WEC. Het team staat tot in de slotfase van de race op achterstand. Nyck de Vries rijdt echter in laatste fase van de race een gat van anderhalve minuut dicht en behoud na zijn laatste pitstop de leiding. De leiding alleen is niet voldoende voor De Vries, hij rijdt ook nog eens een kleine halve minuut weg om de overwinning veilig te stellen.

De switch naar het Oreca chassis bleek een gouden greep voor Racing Team Nederland. Het team maakte meteen de sprong vanuit de luwte van het veld naar de voorkant. Maar succes smaakt naar meer en met de 24 uren van Le Mans in het vooruitzicht zou dat de ultieme kroon op het werk zijn.

Racing Team Nederland tijdens de 4 uren van Silverstone 2019.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven