Dan Ticktum wint de Grand Prix van Macau in 2018

Vooruitblik: Macau Grand Prix 2019

Aankomend weekend staat de Macau Grand Prix weer op de kalender. De prestigieuze Formule 3 race in de straten van Macau is altijd goed voor het nodige spektakel. Het Guia Circuit staat bekend om haar uitdagende karakter en onvergeeflijke vangrails. Niet voor niets wordt het circuit ‘het Monaco van het oosten’ genoemd. Een vooruitblik op de Macau Grand Prix 2019.

Formule 3 op wereldniveau

Macau is een van de meest prestigieuze Formule 3 races ter wereld. De race telt niet mee voor het FIA Formule 3 kampioenschap, dat in het bijprogramma van de Formule 1 actief is. Het is een op zichzelf staand evenement waaraan wel alle teams en veel coureurs uit het FIA Formule 3 kampioenschap deelnemen. Het is tevens de eerste keer dat het nieuw Formule 3 chassis in actie komt op het Guia Circuit.

Voorheen was er ook veel aanvulling vanuit de regionale Formule 3 kampioenschappen. Met een wereldwijde dekking aan nationaliteiten. Daar is dit jaar minder sprake van. Zo is het Nederlandse Van Amersfoort Racing grote afwezige ondanks jarenlange deelname. De winnaar van de race krijgt de zogenaamde Formula 3 World Cup uitgereikt.

Voor het eerst komt het nieuwe Formule 3 chassis in actie in Macau.
Voor het eerst komt het nieuwe Formule 3 chassis in actie in Macau. (Foto: Dutch Photo Agency/Red Bull Content Pool)

Bekende winnaars

Uiteraard zijn er veel bekende (ex-)coureurs die Macau wisten te winnen en vervolgens een glansrijke autosport carrière hadden. De bekendste naam is misschien wel Ayrton Senna. Hij was in 1983 de eerste winnaar van de Formule 3 race in Macau.

Een andere bekende winnaar is Michael Schumacher. Hij won de race in 1990, maar niet voordat hij in aanraking was gekomen met Mika Häkkinen. De twee zouden elkaar later in de Formule 1 weer treffen. In 1998, 1999 en 2000 vochten beide coureurs om de wereldtitel.

In 1991 was het de beurt aan David Coulthard om de belangrijke race op zijn naam te schrijven. Een jaar later werd hij opgevolgd door (inmiddels) British Touring Car Championship legende Rickard Rydell. Andere grote namen zijn zesvoudig Grand Prix winnaar Ralf Schumacher (1995) en Indy 500 winnaar Takuma Sato.

Er zijn ook mannen die de race twee keer wisten te winnen. Edoardo Mortara was in 2009 en 2010 de eerste om dat te doen. In 2014 en 2015 was het de beurt aan Felix Rosenqvist. Dan Ticktum flikte het in 2017 en 2018.

De wagen waarmee Michael Schumacher de Macau Grand Prix op zijn naam schreef.
De wagen waarmee Michael Schumacher de Macau Grand Prix op zijn naam schreef. (Foto: By Morio – Own work, CC BY-SA 4.0)

Startveld met aanstormend talent

Robert Schwartzman was dit jaar het sterkste in het FIA Formule 3 kampioenschap. De Grand Prix van Macau staat dan ook hoog op het lijstje van de getalenteerde Rus voordat hij een stap verder zet in zijn carrière. Hij komt in actie voor het Prema Theodore team. Hetzelfde team waar hij ook de Formule 3 titel voor won.

Dan Ticktum gaat voor zijn derde zege op rij op het stratencircuit. Mocht dat lukken dan is dat een record. Nooit eerder won iemand de Formule 3 race drie keer, laat staan op rij. Memorabel was met name de finish in 2017. Toen kreeg Ticktum de winst in zijn schoot geworpen toen Sergio Sette Camara en Ferdinand Habsburg in de laatste bocht crashten. Ticktum heeft een zwaar seizoen gehad in 2019. Hij begon het seizoen in de Super Formula, maar werd door Red Bull aan de kant gezet en kon het seizoen niet afmaken.

Sophia Flörsch kwam dit jaar uit in het Formula Regional European kampioenschap voor Van Amersfoort Racing. Haar team is er dit jaar niet bij, maar toch komt ze in actie op Macau. Ze neemt het stoeltje van de Nederlandse Bent Viscaal in bij het debuterende HWA Racelab. Haar deelname komt een jaar na haar horrorcrash op Macau waarbij ze haar rug brak. De beelden hebben we allemaal gezien. Dat ze in actie komt een jaar later mag een klein wonder heten.

Een ander debuterend team is MP Motorsport. Het Nederlandse team komt in actie met niemand minder dan Richard Verschoor. Verschoor had het in het FIA Formule 3 kampioenschap lastig in 2019. Zijn teamgenoten zijn de Liam Lawson en Lukas Dunner.

Dan Ticktum won vorig jaar de Macau Grand Prix. Dit jaar mikt hij op zijn derde zege in de race.
Dan Ticktum won vorig jaar de Macau Grand Prix. Dit jaar mikt hij op zijn derde zege in de race. (Foto: Davide Pastanella / Red Bull Content Pool)

Wie wint de Macau Grand Prix 2019?

In Macau is het bijna niet te voorspellen wie er mee kunnen doen voor de zege in de legendarische race. Robert Schwartzman en Dan Ticktum staan hoog op het lijstje. Maar ook jongens als Marcus Armstrong, Jake Hughes en Juri Vips mogen niet uitgevlakt worden.

Een vreemde eend in de bijt is Callum Ilott. Ilott was dit jaar al actief in de Formule 2, maar speciaal voor de Macau Grand Prix 2019 keert hij terug naar Formule 3 materiaal. Een soortgelijke sprong is er voor Ferdinand Habsburg. Hij reed dit jaar DTM, maar maakt net als Ilott voor Macau een uitzondering.

De Grand Prix van Macau start zondag 17 november om 8:30 en is live te volgen via de officiële website van de FIA of de website van de Macau GP.

Omslagfoto: Davide Pastanella / Red Bull Content Pool

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven