Max Verstappen in gesprek met David Coulthard

Is F1 TV de moeite waard?

In 2018 heeft de Formule 1 haar eigen ‘Over The Top’ (OTT) service gelanceerd. F1 TV is een soort Netflix voor de Formule 1 fan. Het platform beschikt over enorm veel content. F1 TV is een frisse wind door de sport. We zitten namelijk ook in een tijd waarin de uitzendrechten voor de Formule 1 voor veel geld worden verkocht. Vaak aan betaalzenders zoals in Nederland Ziggo Sport. Liberty Media, eigenaar van de Formule 1, lijkt hier nu zelf ook een graantje van mee te willen pikken. Maar is F1 TV de moeite waard? Autosport Uitgelicht deelt de F1 TV ervaringen.

Wat kun je vinden op F1 TV?

Op F1 TV worden alle Formule 1 sessies live gestreamd. Na afloop zijn ze on-demand terug te kijken. Dat geldt niet alleen voor de Formule 1, maar ook voor de Formule 2, Formule 3 en Porsche Supercup. Ook is er een breed archief aan oud Formule 1 materiaal te vinden. De echte fanaat kan dus voldoende modern en historisch materiaal bingewatchen.

F1 TV is natuurlijk niet gratis. Je kunt kiezen voor twee soorten abonnementen. Het ‘F1 TV Access’ abonnement geeft je toegang tot het archief van F1 TV. Daarnaast kun je alle sessies na het raceweekend terugkijken. Via de F1 app heb je toegang tot de uitgebreide live timing en kun je het BBC Radio 5 live commentaar beluisteren. Dit commentaar wordt verzorgd door Jack Nicholls, Jolyon Palmer en Jennie Gow. Een prima trio om naar te luisteren. Met name de analytische skills van Palmer maakt het luisteren naar dit commentaar prettig. F1 TV Access kost € 2.99 per maand of € 26.99 per jaar.

‘F1 TV Pro’ is het premium abonnement van F1 TV. Met dit abonnement kijk je alle sessies live. Ook kun je alle on-board camera’s selecteren en de daarbij horende (ongecensureerde) radioberichten van de coureurs horen. Op de woensdag na de race kun je kijken naar F1 Weekend Debrief. Dit programma wordt gemaakt door Ted Kravitz en Rob Smedley. Smedley is de oud-engineer van Felipe Massa en kan een unieke inkijk achter de schermen van de sport bieden. Uiteraard krijg je bij F1 TV Pro ook alle functies van het F1 TV Access abonnement erbij. F1 TV Pro kost € 7.99 per maand of € 64.99 per jaar.

Op F1 TV Pro is alles live te zien. Ook alle festiviteiten en interviews na de race.
Op F1 TV Pro is alles live te zien. Ook alle festiviteiten en interviews na de race. (Photo © by Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool)

Aanschaf van het platform was voor mij een no-brainer

Het F1 TV Access was al sinds de lancering van het platform in 2018 beschikbaar in Nederland. Maar sinds februari 2019 is F1 TV Pro ook verkrijgbaar in Nederland. Ziggo Sport beschikt over de uitzendrechten van de Formule 1 en alle opstapklasses. Toch gooide men het op een akkoordje en werd de dienst (in partnership with Ziggo) beschikbaar in Nederland.

Persoonlijk ben ik erg blij met deze ontwikkeling. Het aanschaffen van het F1 TV Pro abonnement was voor mij dan ook een instant buy. Jarenlang was Olav Mol mijn grote held, maar sinds de opkomst van Max Verstappen kan ik zijn commentaar en dat van zijn collega’s niet meer verdragen. Daarover in een andere blog meer. Ook het uitzenden van de wintertests maakte het voor mij niet heel lastig om een abonnement aan te schaffen. Ondanks dat de F1 TV ervaringen van gebruikers in het buitenland niet altijd even positief waren.

Het voordeel van F1 TV Pro voor mij is dus dat ik het prettige commentaar van de Britse Sky Sports F1 kan luisteren. David ‘Crofty’ Croft en Martin Brundle zijn een prettig team om naar te luisteren, aangevuld met analisten als Ted Kravitz, Karun Chandhok, Anthony Davidson, Paul di Resta, Johnny Herbert, Damon Hill en Jenson Button. 

Sky beschikt over meer inside information dan Ziggo Sport. Dat is logisch want het team op locatie is veel groter. Sky stuurt een team van ongeveer vijftig man naar de circuits, de heren van Ziggo Sport zijn met…drie. Maar ik wil zoveel mogelijk informatie tijdens de races en dat krijg ik bij de mannen van Sky.

De cameraploegen van de FOM staan de coureurs na afloop van de kwalificatie op te wachten op het rechte stuk.
De cameraploegen van de FOM staan de coureurs na afloop van de kwalificatie op te wachten op het rechte stuk.

Toch is de dienst verre van perfect

Zou ik jou ook F1 TV Pro aanraden? Het antwoord daarop is niet zo simpel als mijn bovenstaande beweringen doen vermoeden. Wil je het Sky Sports F1 commentaar horen op een legale manier? Dan is F1 TV Pro je enige hoop. Maar niet iedereen zal veel waarde hechten aan de informatie die je via F1 TV extra krijgt. De casual Formule 1 kijker zal prima bij Ziggo Sport terecht kunnen.

Dan is er nog de manier van kijken. Ondanks dat ik trots bezitter ben van een net iets te grote Smart TV kijk ik F1 TV op mijn Chromebook. Er is namelijk nog geen Chromecast functie in de app. Ook is er geen Smart TV app voor het platform. Je kunt wel het tabblad van Google Chrome streamen naar een Chromecast. Met je Chromecast ingesteld op 50Hz gaat dit prima, maar op 60Hz ben je getuige van een zeer schokkerig beeld. Bovendien is het anno 2019 nogal vreemd dat je niet kunt streamen vanaf de telefoon of tablet. Gemak dient de mens en een laptop moeten pakken, opstarten en vervolgens via de browser streamen is voor mij geen gemak.

Lewis Hamilton op de voet gevolgd door de camera´s tijdens de podiumceremonie.
Lewis Hamilton op de voet gevolgd door de camera´s tijdens de podiumceremonie.

Aanhoudende problemen

Technisch is F1 TV nog lang niet waar het zijn moet. In de tijd dat ik nu gebruik maak van de dienst zijn er aanhoudende problemen met de streams. Zo viel de stream tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan gedurende de kwalificatie en de race weg. Tijdens het weekend in Spanje kon men alleen Engels commentaar selecteren in Incognito Modus van Google Chrome en tijdens de Grand Prix van Canada faalde het systeem al voordat de race überhaupt begonnen was. Dat kwam overigens de hele race niet meer goed.

Op Twitter is de kritiek op F1 TV niet van de lucht. Veel mensen hebben slechte F1 TV ervaringen. Gebruikers hebben vaak last van pagina´s en streams die erg lang moeten laden voordat ze weergegeven worden. Ook hebben mensen last van streams die wegvallen of erg lang moeten bufferen. Vaak zijn er problemen met het inloggen en krijgen mensen met een F1 TV Pro account een melding dat ze geen F1 TV Pro account hebben.

Eigenlijk kan je wel stellen de F1 TV nog helemaal niet klaar is voor de grote markt. De FOM weet dit zelf ook en heeft een aantal gebruikers al een deel van het aankoopbedrag terug gegeven in reactie op de technische problemen die zich hebben voorgedaan. Ook ik heb een klacht ingediend bij F1 TV. Daarop volgde netjes een automatische reply met een melding dat ik binnen vierentwintig uur reactie zou krijgen. Inmiddels zijn de vierentwintig dagen gepasseerd en nog steeds tellende. De klantenservice kan dus op zijn zachtst gezegd een stuk beter.

De sport is vanuit alle hoeken te zien, wanneer de service werkt tenminste.
De sport is vanuit alle hoeken te zien, wanneer de service werkt tenminste.

Is F1 TV de moeite waard?

Op die vraag is lastig antwoord te geven. Op basis van mijn huidige F1 TV ervaringen zou ik zeggen van niet. Te vaak heeft het platform last van technische problemen. Men blijft zich verontschuldigen op social media voor de problemen, maar een oplossing blijft vooralsnog uit.

In de toekomst is F1 TV zeker de moeite waard! On-demand content is de toekomst en de Formule 1 speelt daar met F1 TV alvast handig op in. Je kijkt Formule 1 waar je maar wil en wanneer je maar wil. Ik geloof dan ook dat F1 TV van de grond gaat komen. Het is alleen te hopen dat men de problemen met het platform A.S.A.P oplost, want momenteel is de prijs/kwaliteit verhouding niet voldoende.

Omslagfoto credit: Photo © by Dan Istitene/Getty Images/Red Bull Content Pool

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven