Ziggo Sport is al zeven jaar verantwoordelijk voor de Formule 1 uitzendingen in Nederland.

Formule 1 op Ziggo Sport

Sinds het seizoen 2013 heeft Ziggo Sport de uitzendrechten van de Formule 1 in Nederland in handen. De zender was live bij het debuut, de eerste punten, de eerste overwinning en de eerste pole position van Max Verstappen. De timing dat de zender de rechten in handen heeft is met andere woorden perfect. Ook de terugkeer van de Nederlandse GP in 2020 op Zandvoort zal Ziggo Sport live verslaan. Autosport Uitgelicht kijkt naar zeven jaar Formule 1 op Ziggo Sport.

Uitzendrechten naar Sport1 eind 2012

Eind 2012 wordt bekend dat Sport1 (de naam die Ziggo Sport voorheen hanteerde) de uitzendrechten van de Formule 1 heeft overgenomen van de RTL Group. In eerste instantie zijn veel liefhebbers van de sport niet blij met de switch, want Sport1 is een betaalzender.

Waar de Formule 1 voorheen gratis te zien was op RTL7, moest men nu een abonnement van ruim vijftien euro in de maand afsluiten om de Formule 1 te kunnen bekijken. Het voordeel is wel dat nu ook alle vrije trainingen uitgezonden worden en dat men op het Sport1 GO platform alles on-demand terug kan kijken. Ook biedt de betaalzender toegang tot een zestal extra kanalen met onboard beelden, beelden uit de pitlane, highlights en live timing.

De samenvattingen van de races en de races in Canada, Verenigde Staten en Brazilië (die door het tijdverschil in de avond worden verreden) worden uitgezonden op het open kanaal Veronica. Het is een constructie die sterk lijkt op die van de Engelsen. Daar zitten alle races achter de decoder op Sky Sports F1. De BBC zendt een aantal races live uit en de rest van de races in samenvatting.

In 2012 ziet men Alonso en Vettel voor het laatst samen strijden op het open kanaal.
Het titelgevecht tussen Alonso en Vettel is het laatste dat de Formule 1 fans in 2012 op het open kanaal kunnen bekijken. (Foto: Getty Images / Red Bull Content Pool)

Gekonkel met commentatoren

De onder fans geliefde commentator Olav Mol besluit om het commentaar voor het seizoen 2013 niet te voorzien. Hij mag de races niet vanaf locatie verslaan en moet werken vanuit een studio in Amsterdam. Vanuit de bezemkast, zoals hij het zelf omschrijft. Dat had hij voor RTL ook een aantal jaren gedaan, maar voor een nieuwe werkgever wil hij alleen commentaar geven vanaf locatie. Volgens Mol is de kwaliteit van zijn werk vanaf locatie vele malen beter omdat hij dan dichter op het vuur zit. In plaats van commentaar geven gaat hij in 2013 in opdracht van Veronica naar de circuits om items vanaf locatie te maken.

Het commentaar voor het seizoen 2013 is in handen van Ronald van Dam. Hij wordt aangevuld met Robert Doornbos, Christijan Albers, Jos Verstappen of Tom Coronel. De kritiek op met name Ronald van Dam tijdens dat seizoen is niet van de lucht. Het verslag van de commentator staat bol van de fouten en Van Dam laat zien totaal niet geschikt te zijn als autosport commentator. Zijn nadeel aan de andere kant is ook dat hij het gehele seizoen vergeleken wordt met Olav Mol.

Van Dam kan het enthousiasme van Mol niet evenaren. Alleen wanneer hij zijn oude collega Tom Coronel naast zich krijgt weet hij tijdens de Grand Prix van Monaco een waardig verslag af te leveren. De rest van het seizoen presteert hij overduidelijk onder de maat.

Voor de eerste race die live op open kanaal Veronica wordt uitgezonden besluiten Veronica en Sport1 dan ook om Mol eenmalig terug te zetten in de commentaarpositie. Alleen ontstaat er onduidelijkheid over de locatie waarop dit moet gebeuren.

Mol is in de veronderstelling dat hij afreist naar Canada, maar Veronica en Sport1 willen hem vanuit Nederland verslag laten doen. De terugkeer van Mol wordt dan ook enkele dagen voor de Grand Prix afgeblazen. De kijker moet het dus wederom doen met Ronald van Dam.

Start van Grand Prix van Amerika in 2013. Vanaf 2013 kijkt men Formule 1 op Ziggo Sport.
In 2013 zit de Formule 1 voor het eerst ´achter de decoder´ bij Sport1. (Foto: Getty Images / Red Bull Content Pool)

Terugkeer van Olav Mol in 2014

Voor het seizoen 2014 gaat het roer om bij Sport1. Olav Mol wordt teruggehaald als commentator voor de kwalificaties en de races. Hij mag dit vanaf locatie doen en gaat ook zelf de voorbeschouwingen maken. Het bijzondere is dat hij dit eigenhandig moet doen. Mol gaat in verband met het budget namelijk moederziel alleen naar de circuits en moet zelfs het camerawerk zelf doen. Het commentaar voor de vrije trainingen is nog steeds in handen van Ronald van Dam.

In Nederland besluit Sport1 om voor een aantal races een bescheiden studioprogramma op te zetten. De presentatie is in handen van Emile Schelvis en Robert Doornbos keert terug in de rol van analist. Sport1 geeft hiermee een duidelijk signaal af dat de Formule 1 uitzendingen in de lift zitten.

Sport1 doet ook een verdere uitbreiding aan haar autosport assortiment door ook de GP2 en de GP3 series uit te zenden.

De kijker was bij Ziggo Sport getuige van het begin van de Mercedes dominatie.
De kijker was bij Sport1 getuige van het begin van de dominante Mercedes periode.

Bouwen aan het concept

In 2015 verbaast Max Verstappen de Formule 1 wereld door de jongste Formule 1 coureur aller tijden te worden. Dat komt het Nederlandse Sport1 uiteraard meer dan goed uit. De zender gaat per 2015 alle races voorzien van voor- en nabeschouwingen vanuit de studio in Amsterdam. Rob Kamphues wordt aangetrokken als presentator van de studioprogramma´s. Rick Winkelman vervangt Ronald van Dam voor de vrije trainingen.

Tevens wordt in 2015 de zender Sport1 Racing gelanceerd. Nu Sport1 ook de rechten van de Nascar, IndyCar, Formule 3, DTM en Formule E in handen heeft is een op zichzelf staand autosportkanaal geoorloofd.

Aan het eind van 2015 wordt Sport1 definitief Ziggo Sport. Daarmee komt de Formule 1 voor klanten van de kabeldivisie van Ziggo ook weer beschikbaar op het open kanaal. Ziggo besluit om kanaal 14 toe te wijden aan Ziggo Sport en vrij te geven voor alle klanten. Mensen met een abonnement bij een ander kabelbedrijf moeten nog wel extra betalen voor Ziggo Sport.

De komst van Max Verstappen in de Formule 1 was een goed teken voor Ziggo Sport.
De opkomst van Max Verstappen zorgt ervoor dat Nederland eindelijk weer uitgebreide Formule 1 content op TV te zien krijgt. (Foto: Getty Images / Red Bull Content Pool)

Het succes van Max

Ziggo Sport speelt in 2016 handig in op de populariteit van Max Verstappen. Naast de gebruikelijke uitzendingen van de sessies komt men op maandag met een uitgebreide nabeschouwing van het weekend. Op Dinsdag is er F1 Fans Only met Rob Kamphues en Rob van Gameren.

Daarnaast heeft men de studioshow voor en na de race aangepast. Vanaf nu is er publiek aanwezig bij de uitzendingen en worden Kamphues en Doornbos vergezeld door een bekende (ex-)coureur en een bekende autosport liefhebber.

Verder keert een oude bekende terug in de verslaggeving van de kwalificaties en races. Jack Plooij keert na een afwezigheid van tien jaar terug in de paddock. Vanaf nu gaat Olav Mol samen met Jack en een cameraman op pad om items vanaf het circuit te maken.

Wanneer Verstappen een onwaarschijnlijke overstap maakt naar Red Bull Racing midden in het seizoen wint hij meteen zijn eerste race. De Formule 1 is in korte tijd één van de populairste sporten in Nederland.

In 2017 past Ziggo Sport het Formule 1 programma aan in een gedaante zoals we deze vandaag de dag nog kennen. F1 Fans Only en het weekendoverzicht worden vervangen door het F1 Café. Een talkshow die zich, zoals de naam al doet vermoeden, in een cafésetting afspeelt. De sfeer is ontspannen en iedereen is fan van de Formule 1. En van Max.

Kijkers van Formule 1 op Ziggo Sport zijn getuige van deeerste overwinning  van Max Verstappen op 15 mei 2016.
De eerste overwinning van Max Verstappen bracht ook voor Ziggo Sport alles in een stroomversnelling. (Foto: Getty Images / Red Bull Content Pool)

Hoe bedien je een autosportgek land?

Nu Max Verstappen in de kop van het Formule 1 veld meedoet is heel Nederland logischerwijs massaal autosportfanaat. Ziggo Sport weet dat de meerderheid van de mensen kijkt dankzij het succes van Verstappen en maakt daar handig gebruik van.

Je kunt de Formule 1 zoals deze door Ziggo Sport wordt neergezet van twee kanten bekijken. Tuurlijk draait het in Nederland om Max Verstappen en zal men het op de zender veelvuldig over hem hebben. Dit is volkomen logisch en ook gebruikelijk in elke sport die men in Nederland of welk land dan ook op TV uitzendt. Je bedient de kijker met content die toegespitst is op de reden waarvoor men kijkt. In Nederland kijkt men niet alleen Formule 1, maar vooral ook Max Verstappen.

Je kunt in dat opzicht dus moeilijk klagen over het Verstappen gehalte bij Ziggo Sport. Op zichzelf is dat ook helemaal geen punt van kritiek. Voor de mensen die niet zo zeer voor Verstappen kijken maar puur voor de sport is Formule 1 kijken anno nu alleen even omschakelen.

De groep mensen die sport al volgden toen Verstappen nog helemaal niet in beeld was zijn een sport gewend waarin Nederland slechts een stip op de kaart was. Die groep mensen moet de sport nu delen met een grote horde ´successupporters´. Men ziet de eens zo objectieve Olav Mol veranderen in een verslaggever die een heel ander publiek onder zijn hoede heeft.

Max Verstappen in actie voor duizenden Nederlandse fans op de Red Bull Ring.
Max Verstappen in actie voor duizenden Nederlandse fans op de Red Bull Ring. (Foto: GEPA pictures/Red Bull Content Pool)

Alternatieven voor Ziggo Sport

De groep mensen die liever niet naar het Max Verstappen georiënteerde Ziggo Sport kijkt kan een abonnement afsluiten op F1 TV. Hier worden alle sessies uitgezonden en kan men kiezen voor commentaar van het Engelse Sky Sports.

We moeten echter niet vergeten dat we in Nederland enorm verwend met de mogelijkheden die we momenteel hebben om de Formule 1 te volgen. Ziggo maakte het mede mogelijk dat we vandaag de dag F1 TV hebben.

Daarbij had men net zo makkelijk kunnen afdwingen dat we alleen maar het Nederlandse commentaar zouden kunnen horen. In België bijvoorbeeld kan men alleen maar Frans of Nederlands commentaar selecteren. Gelukkig is Ziggo Sport daar in Nederland vanaf gebleven.

Hoe cliché het ook klinkt dat hebben we wel mooi te danken aan het succes van Verstappen. En laten we maar eerlijk zijn: Waren we niet stiekem allemaal een beetje fan van Olav toen hij op 15 mei 2016 met een krakende en overslaande stem de nationale held over de finish schreeuwde?

Foto credits:

  • Omslagfoto: Getty Images / Red Bull Content Pool

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven