Pierre Gasly is het laatste slachtoffer van het Red Bull talentenprogramma

Door Red Bull aan de dijk gezet

Red Bull Racing is vanaf 2005 actief als constructeur in de Formule 1. In 2006 kwam daar het zusterteam Scuderia Toro Rosso bij. De energiedrankjesfabrikant is met Red Bull Racing inmiddels uitgegroeid tot één van de succesvolste teams uit de geschiedenis van de Formule 1. Toch verslijt het merk met Red Bull Racing en Scuderia Toro Rosso behoorlijk wat rijders. Autosport Uitgelicht blikt terug op de Red Bull Formule 1 coureurs die aan de dijk zijn gezet.

Christian Klien

In 2004 debuteert Christian Klien bij het toenmalige Jaguar Grand Prix. De door Red Bull gesponsorde coureur mag aanblijven als Red Bull het team eind 2004 koopt. In 2005 en 2006 komt hij uit voor Red Bull Racing, maar zonder succes. Een vijfde plek tijdens de GP van China in 2005 is zijn beste resultaat. Eind 2006 wordt Klien vervangen door Robert Doornbos.

Christian Klien was de eerste coureur die door Red Bull aan de kant werd gezet.
Christian Klien was de eerste coureur die door Red Bull aan de kant werd gezet. (Foto: GEPA pictures/Red Bull Content Pool)

Vitantonio Liuzzi

Vitantonio Liuzzi debuteert tijdens de Grand Prix van San Marino 2005 bij Red Bull Racing. Initieel was het de bedoeling dat hij het seizoen gaat rouleren met Christian Klien. Na vier races heeft Red Bull echter genoeg gezien en laat Klien het seizoen afmaken. In 2006 keert Liuzzi terug. Ditmaal bij Scuderia Toro Rosso. Daar finisht hij in twee seizoenen slechts twee keer in de punten. Einde Red Bull carrière.

Robert Doornbos

Nadat hij in 2005 acht races in actie komt voor Minardi wordt Robert Doornbos in 2006 opgepikt door Red Bull Racing. Het hele jaar doet hij dienst als derde rijder, totdat Christian Klien aan de kant wordt gezet. In de resterende drie races van het seizoen scoort Doornbos geen punten. In 2007 test hij nog twee keer voor Red Bull Racing. Het Formule 1 avontuur is dan ten einde.

Robert Doornbos promoveerde van derde rijder naar racecoureur voor drie races. Tot een permanent zitje kwam het niet.
Robert Doornbos promoveerde van derde rijder naar racecoureur voor drie races. Tot een permanent zitje kwam het niet.

Scott Speed

Scuderia Toro Rosso debuteert in 2006 in de Formule 1 met de Amerikaan Scott Speed. Hij finisht nooit beter dan de negende plek, een plek die in 2006 en 2007 geen punten oplevert. Puntloos wordt hij halverwege 2007 aan de kant gezet ten faveure van Sebastian Vettel.

Sébastien Bourdais

Viervoudig Champcar kampioen Sébastien Bourdais krijgt in 2008 eindelijk zijn kans in de Formule 1. Hij debuteert bij Scuderia Toro Rosso als teamgenoot van Sebastian Vettel. In 2008 weet hij slechts vier punten te scoren. Dat terwijl zijn teamgenoot regelmatig in de punten rijdt en zelfs een Grand Prix weet te winnen. In 2009 krijgt hij nog een kans. Toch scoort hij maar twee punten en wordt halverwege het seizoen vervangen door Jaime Alguersuari.

Meervoudig Champcar kampioen Sébastien Bourdais kon niet imponeren in zijn anderhalf jaar bij Scuderia Toro Rosso.

Sébastien Buemi

Misschien wel de beste Red Bull coureur die het niet heeft gemaakt in de Formule 1. Sébastien Buemi debuteerde in 2009 bij Toro Rosso. Zijn Formule 1 carrière verloopt moeizaam met een zevende plek als beste resultaat. Eind 2011 wordt hij door Red Bull aan de kant gezet. Daarna wint hij wel de 24 uren van Le Mans, het WEC kampioenschap en het Formule E kampioenschap.

Jaime Alguersuari

De man met wellicht de lastigste Formule 1 naam aller tijden. Jaime Alguersuari vervangt Sébastien Bourdais halverwege het 2009 seizoen bij Scuderia Toro Rosso. In 2010 mag hij terugkeren bij het team met als beste resultaat een negende plek. Dat seizoen scoort hij slechts vijf punten. Het seizoen 2011 gaat het iets beter met zesentwintig punten. Toch was het voor Red Bull niet voldoende. Aan het eind van dat seizoen wordt hij vervangen.

Jaime Alguersuari gaat de geschiedenisboeken in als één van de minst succesvolle Toro Rosso coureurs.
Jaime Alguersuari gaat de geschiedenisboeken in als één van de minst succesvolle Toro Rosso coureurs. (Foto: Red Bull Racing)

Jean-Éric Vergne

De Fransman Jean-Éric Vergne is net als Buemi een coureur die het niet maakt in de Formule 1, maar daarna wel uiterst succesvol wordt. Bij Scuderia Toro Rosso moet hij het doen met een zesde plaats als beste resultaat. Ondanks dat hij meer punten scoort dan Daniel Ricciardo in 2013 krijgt hij in 2014 niet de kans om Mark Webber te vervangen bij Red Bull Racing. Als hij eind 2014 ook gepasseerd wordt voor het stoeltje dat Sebastian Vettel over laat bij Red Bull Racing is het Formule 1 avontuur ten einde. Wel wordt hij na zijn Formule 1 carrière tweevoudig Formule E kampioen.

Brendon Hartley

In 2010 wordt de piepjonge Brendon Hartley door Red Bull aan de kant gezet. Zonder dat hij ook maar een meter racecoureur geweest was. Lange tijd staat Hartley in de lange lijst van coureurs die al voor de Formule 1 gesneuveld waren bij Red Bull. Tot eind 2017. Wanneer Carlos Sainz Jr. vertrekt naar Renault en Daniil Kvyat aan de kant wordt gezet is de bron van Red Bull junioren opgedroogd. Hartley is op dat moment zeer succesvol geweest in het WEC. Hij wint de titel én de 24 uren van Le Mans. Het bezorgt hem een zitje bij Scuderia Toro Rosso eind 2017 en het gehele seizoen 2018. Hij scoort slechts vier punten en kan aan het eind van 2018 dan ook weer vertrekken.

Brendon Hartley mocht terugkeren in het Red Bull programma. Tot een overstap naar Red Bull Racing kwam het niet.
Brendon Hartley mocht terugkeren in het Red Bull programma. Tot een overstap naar Red Bull Racing kwam het niet. (Foto: Getty Images / Red Bull Content Pool)

Coureurs die wel succesvol werden

De lijst met coureurs die het wel succesvol worden binnen de Formule 1 is aanzienlijk korter.

  • David Coulthard komt als meervoudig racewinnaar binnen om de kar te trekken bij Red Bull Racing in 2005.
  • Sebastian Vettel is natuurlijk viervoudig wereldkampioen met Red Bull Racing.
  • Mark Webber is in de hoogtijdagen van Red Bull Racing een regelmatige racewinnaar en podiumklant.
  • Daniel Ricciardo wint zeven races met Red Bull Racing.
  • Max Verstappen is momenteel nog bezig met een succesvolle periode bij Red Bull Racing.

Het tweede kansen team

Dan is er nog een aantal coureurs actief in de Formule 1 dat leeft van tweede kansen.

  • Carlos Sainz Jr. wordt tijdens zijn Red Bull tijd uitgeleend aan Renault. Na dat seizoen komt hij (los van Red Bull) bij McLaren terecht.
  • Daniil Kvyat debuteert sterk in 2014 en rijdt in 2015 voor Red Bull Racing. Daar wordt hij begin 2016 vervangen door Max Verstappen en teruggezet naar Scuderia Toro Rosso. Eind 2017 ontslaat het team hem, om hem begin 2019 weer terug te halen.
  • Pierre Gasly mag eind 2017 Carlos Sainz Jr. vervangen en in 2018 een heel seizoen rijden bij Scuderia Toro Rosso. Het levert hem promotie op naar Red Bull Racing voor 2019, maar halverwege het seizoen wordt hij teruggezet naar Scuderia Toro Rosso.
  • Alexander Albon was al in een vroeg stadium van zijn carrière gevallen binnen het Red Bull programma. In 2019 mag hij echter alsnog debuteren bij Scuderia Toro Rosso. Dat gaat zo naar tevredenheid van Red Bull dat hij halverwege het seizoen wordt overgeheveld naar het Red Bull Racing team.
Pierre Gasly wordt halverwege teruggezet naar Toro Rosso voor een tweede kans bij het team. Alexander Albon is zijn vervanger bij Red Bull Racing.
Pierre Gasly wordt halverwege 2019 teruggezet naar Toro Rosso voor een tweede kans bij het team. Alexander Albon is zijn vervanger bij Red Bull Racing. (Foto: Getty Images / Red Bull Content Pool)

Eén uit honderd

Dat Red Bull in de Formule 1 relatief veel coureurs versleten heeft betekent overigens niet dat het talentenprogramma niet succesvol is. Sterker nog. Het Red Bull talentenprogramma is het succesvolste talentenprogramma in de Formule 1.

Red Bull staat erom bekend keihard te zijn tegen onderpresterende coureurs. Veel mensen ervaren dat als onprettig, maar het doel van het talentenprogramma is duidelijk: wereldkampioenen opleveren. Men is niet zozeer op zoek naar ´prima´ coureurs, maar naar de buitencategorie.

Dat is ze gelukt met Sebastian Vettel en tot op zekere hoogte met Max Verstappen. Al moet Verstappen nog wel bewijzen dat hij wereldkampioen kan worden.

Foto credits:

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven