Arrow McLaren SP coureurs Oliver Askew en Patrcio O´Ward

Dit zijn de coureurs van Arrow McLaren SP

McLaren maakte deze zomer bekend fulltime terug te keren in de IndyCar series. Het team gaat een samenwerking aan met Schmidt Peterson (SP) Motorsport en keert daarmee voor het eerst sinds 1979 voltijds terug in de IndyCar. De eerste vraag die natuurlijk gesteld werd was wie er dan ging rijden voor het herboren team. Daar is nu een verrassend antwoord op gekomen. Een overzicht van de carrousel rondom de Arrow McLaren SP coureurs

Geruchtenmolen met grote namen

De wildste geruchten deden de ronde over de vermoedelijke coureurs van Arrow McLaren SP. Meervoudig kampioen Scott Dixon zou in beeld zijn. Dixon is afkomstig uit Nieuw Zeeland (net als McLaren oprichter Bruce McLaren) en zou daarom in het perfecte plaatje van McLaren en Zak Brown passen. Dixon is echter gelukkig bij Chip Ganassi Racing en zit daar dus ook in 2020.

Wereldkampioen Formule 1 Fernando Alonso zou zijn Indianapolis 500 droom nieuw leven in draaien door fulltime IndyCar te gaan rijden. Na twee mislukte pogingen is het laatste puzzelstukje van de Triple Crown nog altijd niet van Alonso. Hij liet echter zelf al weten niet geïnteresseerd te zijn in een volledige IndyCar seizoen. Een derde inschrijving voor de Indianapolis 500 behoort echter nog altijd tot de mogelijkheden.

Geen fulltime zitje voor Alonso bij Arrow McLaren SP.
Geen fulltime zitje voor Alonso bij Arrow McLaren SP. (Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool)

De jeugd heeft de toekomst

In plaats van een schokkende transfer van één van de grootste IndyCar of Formule 1 kampioenen kiest Arrow McLaren SP echter voor jong talent. De Mexicaanse Patricio O’Ward en Amerikaanse Oliver Askew (beide Indy Lights kampioen) krijgen namelijk de felbegeerde zitjes bij McLaren.

O’Ward maakte vorig jaar al indruk tijdens de eerste races van het seizoen, toen hij in actie kwam in één van de wagens van Carlin. Hij leverde hem een plekje op in het juniorenteam van Red Bull. Zo kwam hij halverwege 2019 in de Japanse Super Formula terecht. Hier kwam O’Ward echter niet uit de verf en scoorde in drie wedstrijden slechts één keer punten. Het betekende het einde van O’Ward bij het Red Bull juniorenprogramma, maar opende deuren bij McLaren in de IndyCars.

Oliver Askew was dit jaar de luis in de pels van Rinus van Kalmthout (Rinus Veekay) in de Indy Lights series. Hij won zeven wedstrijden en versloeg daarmee Van Kalmthout, die zes keer won. Van Kalmthout leek de beste kaarten te hebben voor een IndyCar zitje. Hij zou bij Ed Carpenter Racing de road- en streetcourses voor zijn rekening kunnen nemen. Askew heeft echter een konijn uit de hoge hoed getoverd door voltijds plaats te nemen in de felbegeerde McLaren.

Patricio O’Ward komt in 2020 uit bij Arrow McLaren SP, ondanks dat hij door Red Bull aan de kant werd gezet.
Patricio O’Ward komt in 2020 uit bij Arrow McLaren SP, ondanks dat hij door Red Bull aan de kant werd gezet. (Foto: Sho Tamura / Red Bull Content Pool)

Onpopulaire move

Normaal gesproken juicht het grote publiek het juist toe dat jong talent een kans krijgt. In het geval van Arrow McLaren SP ligt dit echter wat gevoeliger. De aanstelling van O’Ward en Askew zorgt er namelijk voor dat publiekslieveling James Hinchcliffe zonder stoeltje komt te zitten.

The Mayor of Hinchtown, zoals zijn fans hem noemen, had namelijk een contract bij Schmidt Peterson voor 2020. Ondanks dat Hinchcliffe het gezicht is van Honda in de Verenigde Staten en Canada, en Arrow McLaren SP gaat rijden met Chevrolet motoren. Het feit dat hij nog een contract heeft met het team kan betekenen dat McLaren een jaar lang zijn salaris moet doorbetalen, tenzij hij een zitje ergens anders vindt.

Het laten vallen van Hinchcliffe kwam McLaren op stevige kritiek te staan van IndyCar fans, maar ook van de internationale pers. De Canadees is nu op zoek naar een ander fulltime stoeltje in de klasse, maar deze zijn in principe allemaal vergeven. Het enige team met Honda motoren dat wellicht nog een kleine mogelijkheid heeft (een (dure) derde inschrijving) is Rahal Letterman Lannigan Racing. De grootste kansen voor Hinchcliffe liggen echter in een deelname aan de Indy 500.

Omslagfoto: Twitter Arrow McLaren SP

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven