Robin Frijns tijdens het DTM op Assen in 2019.

De vernieuwde DTM kalender voor 2020

Tot dit jaar was de bekendmaking van de DTM kalender een formaliteit. Laten we zeggen dat Duitse toerwagenklasse nou niet bepaald uitblinkt in verrassingen. Echter, met de DTM kalender voor 2020 heeft men het roer behoorlijk omgegooid. Autosport Uitgelicht kijkt naar de nieuwe DTM kalender voor 2020. En het is er één om je vingers bij af te likken.

Géén seizoensopener op Hockenheim

Dat het DTM seizoen op Hockenheim begint is normaal gesproken zo voorspelbaar als een goedkope soapserie. Maar de DTM kalender voor 2020 is helemaal overhoop gehaald. Het seizoen start niet in Hockenheim, maar op het Belgische Zolder op 25 en 25 april.

Sinds 1994 is het niet meer voorgekomen dat de DTM het seizoen niet opende op Hockenheim. Tussen 1984 en 1994 was Zolder de traditionele openingsrace van het DTM seizoen. Het circuit keerde in 2019 terug op de DTM kalender en krijgt nu zijn openingsplek op de kalender dus terug.

Start van de DTM race op Zolder in 2019
Zolder is voor het eerste van 1994 weer gastheer van de seizoensopener in het DTM.

Terugkeer naar Rusland

Na de seizoensopener op Zolder trekt het DTM op 16 en 17 mei naar de Lausitzring. Het circuit nabij Berlijn is eigendom van het bedrijf DEKRA en daarom wordt er normaal gesproken niet gereden op het circuit, los van testsessies voor het bedrijf. Het DTM heeft echter connecties met DEKRA en daarom mag de klasse elk jaar nog een raceweekend op het circuit afwerken.

Daarna keert het DTM voor het eerst sinds 2017 terug naar Rusland. Op 30 en 31 mei is de klasse te gast op het Igora Drive circuit nabij St. Petersburg. Het circuit is ontworpen door (hoe kan het anders) Hermann Tilke. Igora Drive heeft een contract van vijf jaar in de wacht gesleept.

Igora Drive is het nieuwe Russische circuit nabij St. Petersburg.

Eerste race in Zweden

Een andere nieuwe locatie voor het DTM is Anderstorp. Het zal de eerste keer worden dat het DTM neerstrijkt in Zweden. De races worden verreden op 13 en 14 juni. De locatie is iconisch. In de jaren zeventig kwam de Formule 1 zes keer op Anderstorp. Het circuit kende bijzondere winnaars. In 1976 won de zeswiel Tyrrell P34 met Jody Scheckter achter het stuur voor de eerste en enige keer een race. In 1978 won de Brabham BT46 ´fan car´ in handen van Niki Lauda. Ook voor deze auto was het de eerste en laatste overwinning.

Op 27 en 28 juni gaat het DTM naar de volgende nieuwe locatie. Het legendarische Autodromo Nazionale Monza is de nieuwe locatie van de Italiaanse ronde. Monza organiseerde op één jaar na alle Formule 1 Grand Prix in Italië. In 2018 en 2019 was Misano gastheer van het DTM in Italië. Daarvoor waren de Adria Raceway en Mugello locaties voor de Italiaanse ronde in het DTM.

Monza is een nieuwe toevoeging aan de DTM kalender.
Monza is een nieuwe toevoeging aan de DTM kalender.

Norisring en Brands Hatch blijven

Het stratencircuit de Norisring wordt opgebouwd voor races op 11 en 12 juli. Het geliefde korte circuit in Nuerenberg staat elk jaar weer garant voor het nodige spektakel en is een traditie op de DTM kalender. Hoewel het circuit dus een klassieker is op de DTM kalender, heeft de baan een zwarte geschiedenis. Voor de Tweede Wereldoorlog was het namelijk de locatie waar de NSDAP bijeenkomsten hield.

Na de races op de Norisring vindt er voor het eerst een heuse zomerstop plaats.

Een ander circuit dat geliefd is bij fans is het Britse Brands Hatch. Het wordt het derde jaar op rij dat de DTM neerstrijkt op het circuit én dat er gebruik gemaakt wordt van de volledige layout. Begin dit decennium racete het DTM ook op Brands Hatch, maar dan op het korte Indy circuit. Het weekend staat gepland voor 22 en 23 augustus.

Start van de DTM race op Brands Hatch in 2018.
Brands Hatch staat voor het derde seizoen op rij op de DTM kalender.

Succesvol Assen verplaatst naar september

In 2019 verruilde het DTM het Circuit Park Zandvoort voor het TT Circuit in Assen. Het bleek een gouden greep want de races werden goed bezocht. Het weekend vond in 2019 plaats in juli. In 2020 is de Nederlandse ronde van het kampioenschap verplaatst naar 5 en 6 september. Nederland is volgens de organisatie ´een sleuteldeel van de DTM kalender´.

Na het weekend in Assen sluit het seizoen op traditionele wijze af met races op de Nürburgring op 12 en 13 september. De seizoensfinale vindt wél plaats op de Hockenheimring in het weekend van 3 en 4 oktober. Voorheen was het gebruikelijk dat het seizoen startte en eindigde in Hockenheim. In 2020 strijkt het DTM slechts één keer neer op de Hochemheimring.

Tickets voor de DTM races in 2020 zijn binnenkort bestellen via de officiële DTM website. De populaire W Series zal volgend jaar weer in het bijprogramma van het DTM staan. Voor hoeveel en welke races dit zal zijn is nog niet bekend gemaakt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven