Josef Newgarden

De uitblinkers van het IndyCar seizoen

Met een gevecht om de titel tussen maar liefst vier coureurs eindigde op Laguna Seca het IndyCar seizoen 2019. Josef Newgarden ging er met de titel vandoor. Ondanks dat hij vrijwel het hele seizoen bovenaan de stand om het kampioenschap stond was het geen eitje. Newgarden kreeg felle concurrentie van onder andere Simon Pagenaud, Alexander Rossi en Scott Dixon. Autosport Uitgelicht kijkt naar de uitblinkers van het IndyCar seizoen.

Titel voor constante Josef Newgarden

De onbetwiste IndyCar kampioen van 2019 heet Josef Newgarden. Hij wist over het hele seizoen giganten als Simon Pagenaud, Alexander Rossi en Scott Dixon achter zich te houden. Newgarden won vier wedstrijden (St. Petersburg, Detroit, Texas en Iowa) en finishte vrijwel altijd in de top tien. Slechts in drie gevallen wist hij niet de top tien te behalen.

Het constante presteren van Newgarden heeft hem zonder twijfel zijn tweede titel in de IndyCar Series bezorgd. Newgarden was in 2019 overduidelijk de beste IndyCar coureur. Toch liet hij zich twee keer om de tuin leiden. In Mid-Ohio zakte hij in de slotfase buiten de top tien door een over enthousiaste inhaalactie op Ryan Hunter-Reay.

Op Gateway was het Santino Ferrucci die hem in een rechtstreeks duel in een spin wist te dwingen waardoor hij terugzakte naar de zevende positie. De twee acties zorgden ervoor dat de titelstrijd tot het einde spannend bleef.

Josef Newgarden haalde de IndyCar titel binnen in 2019.
Josef Newgarden haalde de IndyCar titel binnen in 2019.

Simon Pagenaud domineert op Indianapolis

Wat in de IndyCar Series nog belangrijker is dan de titel, is de Indianapolis 500. In 2019 viel deze ten prooi aan Simon Pagenaud. De Fransman domineerde de gehele meimaand door eerst de Grand Prix of Indianapolis te winnen op de road-course van het legendarische complex. Voor de Indy 500 pakte hij de pole position én won hij de race overtuigend. Meer dan honderdzestien ronden reed Pagenaud aan de leiding.

In het restant van het seizoen wist Pagenaud nog één wedstrijd te winnen in Toronto. De IndyCar kampioen van 2016 constant, maar niet zo consistent als zijn titelrivaal Josef Newgarden. Waar Newgarden de top-vijf finishes aan elkaar knoopte, grossierde Pagenaud in top-tien finishes. Zo moest Pagenaud net als in 2017 genoegen nemen met een tweede plaats, achter Newgarden.

Simon Pagenaud op de Indianapolis Motor Speedway.
Simon Pagenaud was onverslaanbaar in de gehele meimaand. Hij won twee races op de Indianapolis Motor Speedway.

Alexander Rossi ziet tweede titelstrijd stranden

De Indy 500 kampioen van 2016, Alexander Rossi, vocht voor het tweede jaar op rij mee om de titel. Voor het tweede jaar op rij greep hij er ook net naast. Rossi won twee races in 2019. Hij won ze niet zomaar, hij domineerde ze. De rest van het seizoen finishte hij bijna alle races in de top 10.

Twee weekenden scoorde hij buiten zijn schuld om slecht. Op de Indianapolis road-course finishte hij als tweeëntwintigst nadat hij voor de start al getorpedeerd werd door Patricio O’Ward. Ook was hij onderdeel van de veelbesproken startcrash op Pocono. Op Gateway kostte een ongelukkige strategie hem een top tien finish.

Rossi is één van de nieuwe sterren in de IndyCar series. Hij oogste al veel lof door in zijn debuutseizoen de Indy 500 te winnen. In 2017 won hij één race. Daarmee won hij races in alle seizoenen waarin hij deelnam in de klasse.

Alexander Rossi zag voor het tweede opeenvolgende jaar de titel door zijn vingers glippen.
Alexander Rossi zag voor het tweede opeenvolgende jaar de titel door zijn vingers glippen.

Felix Rosenqvist Rookie of the Year

Er zijn slechtere teams om voor te debuteren dan Chip Ganassi Racing. Felix Rosenqvist nam de nummer 10 inschrijving van het team over van de kwakkelende Ed Jones. Al tijdens de eerste race in St. Petersburg laat Rosenqvist van zich spreken. Hij kwalificeert op een knappe derde positie, voor teamgenoot Scott Dixon. De race finisht hij op een vierde plek, maar hij doet de hele race mee voor de grote knikkers en rijdt zelfs éénendertig ronden aan de leiding.

Na de indrukwekkende openingsrace imponeert Rosenqvist wellicht niet zoveel als ´concurrent-rookie´ Colton Herta. Toch scoort hij constanter dan Herta en is vrijwel altijd in de top tien te vinden. In de slotfase van het seizoen wordt hij twee keer tweede. In Mid-Ohio bedreigt hij zelfs tot de laatste meters teamgenoot (en titelkandidaat) Scott Dixon. Dat verloopt overigens niet zonder contact. In Portland herhaalt hij het beste resultaat van het seizoen nog een keer.

Met vierhonderdvijfentwintig gescoorde punten eindigt Rosenqvist als zesde in de eindstand. Daarmee mag hij zich Rookie of the Year noemen.

IndyCar Rookie of the Year 2019 is Chip Ganassi coureur Felix Rosenqvist.
Rookie of the Year is Chip Ganassi coureur Felix Rosenqvist.

Zeges voor Colton Herta

Colton Herta maakte eveneens veel indruk in zijn eerste volledige IndyCar seizoen. De zoon van Bryan Herta maakte indruk door twee keer pole position te pakken en twee wedstrijden te winnen. Zijn eerste overwinning op het Circuit of the Americas maakte hem meteen de jongste winnaar uit de IndyCar geschiedenis. En dat in zijn derde deelname in de klasse. Voor de Indy 500 behaalde hij in de kwalificatie de fast-six (shoot-out van de zes snelste coureurs om de pole position) én was daarmee de snelste door Honda aangedreven coureur.

Dat klinkt allemaal Rookie of the Year waardig, maar toch moest Herta die titel laten aan de constantere Felix Rosenqvist. Al was het verschil aan het eind van het seizoen slechts vijf punten. Herta maakte namelijk relatief veel fouten en was ook geregeld slachtoffer van technisch malheur of andere zaken die buiten zijn macht lagen. Zes keer zag hij de finishvlag niet.

Volgend jaar wordt het team van Herta, Harding Steinbrenner Racing, ondersteund door Andretti Autosport. Dat biedt op technisch vlak veel kansen. Het maakt van Colton Herta een factor om serieus rekening mee te houden in 2020.

Colton Herta won twee races in zijn IndyCar 2019 debuutseizoen.
Colton Herta won twee races in zijn debuutseizoen.

Foto credits:

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven