Start van de Grand Prix van Australië in 2019

De Formule 1 kalender voor 2020

Onlangs werd de Formule 1 kalender voor 2020 bekend gemaakt. Het seizoen zal tweeëntwintig races tellen, met maarliefst zeven back-to-back weekenden. Vietnam is nieuw op de kalender, terwijl Zandvoort voor het eerst sinds 1985 terugkeert. Autosport Uitgelicht bekijkt de kalender van begin tot eind.

Fly away start van het seizoen

Het seizoen start zoals het hoort. Op het Albert Park circuit in Melbourne gaan op 15 maart 2020 de lichten uit voor een nieuw Formule 1 seizoen. Een week later slaat het circus haar tenten op in de woestijn voor de eerste nachtrace van het jaar in Bahrein.

In april is de Formule 1 in het verre oosten te vinden. Voor het eerst in de geschiedenis wordt er een Grand Prix verreden in Vietnam. Op 5 april is het stratencircuit in Hanoi het decor voor deze historische gebeurtenis.

Twee weken later worden de eerste fly-away races afgesloten met de Grand Prix van China.

China sluit op de Formule 1 kalender van 2020 de eerste leg van fly-away races af.
China sluit op de Formule 1 kalender van 2020 de eerste leg van fly-away races af. (Foto: Peter Fox/Getty Images/Red Bull Content Pool)

Zandvoort trapt Europees seizoen af

De datum 3 mei 2020 staat in de agenda’s van veel Nederlandse fans met rood omcirkeld. Voor het eerst in vijfendertig jaar zal er dan weer een Grand Prix verreden worden op Nederlandse bodem, de Heineken Dutch GP. Er moet nog veel gebeuren aan het circuit en de infrastructuur rondom. Maar op 3 mei 2020 gaat het echt gebeuren.

Ietwat onverwacht moeten de coureurs een week later weer aan de bak in het Spaanse Barcelona. De Spanjaarden hebben een konijn uit de hoge hoed getoverd en de Grand Prix voor 2020 veilig gesteld. Het gaat om een deal van één jaar.

Het laatste weekend van mei is traditioneel gereserveerd voor de Grand Prix van Monaco.

Zandvoort trapt op de Formule 1 kalender van 2020 het Europese seizoen af.
In 2020 vermaakt niet alleen Max Verstappen het publiek op Zandvoort. Het gehele Formule 1 circus keert terug voor een Grand Prix in de Zandvoortse duinen. (Foto: Marcel van Hoorn/Red Bull Content Pool)

Bakoe terug in juni

De Grand Prix van Azerbeidzjan is terug in juni, waar het in 2016 en 2017 ook op de kalender stond. De edities van 2018 en 2019 waren verplaatst naar april in verband met festiviteiten in de stad in de maand juni. Maar de organisatie heeft in overleg met de FIA voor 2020 een plek op 7 juni toegewezen gekregen.

Daarmee is Bakoe een back-to-back race geworden met Canada. Het circuit Gilles Villeneuve is op 14 juni gastheer van de Canadese Grand Prix. Het is dan voor het eerst sinds 1989 dat de Grand Prix van Monaco niet wordt opgevolgd door de Grand Prix van Canada.

Het circuit Gilles Villeneuve is ook in 2020 gastheer van de Canadese Grand Prix.
Het circuit Gilles Villeneuve is ook in 2020 gastheer van de Canadese Grand Prix.

Traditionele zomer

In de zomer zijn er weinig veranderingen aan de Formule 1 kalender. De traditionele run van grand prix in Frankrijk, Oostenrijk, Groot Brittannië en Hongarije blijft bestaan. Alleen de Grand Prix van Duitsland keert niet terug in 2020, zoals verwacht. Na de Grand Prix van Hongarije gaan de fabrieken van de Formule 1 teams minimaal twee weken dicht tijdens de vier weken durende zomerstop.

Na de zomerstop is de Grand Prix van België de eerste race op 30 augustus. Ook dit betreft een setje back-to-back races met Italië één week later. Enkel is de Grand Prix van Italië nog onzeker in verband met contracten die nog getekend moeten worden.

Na de zomerstop is Spa Francorchamps het eerste circuit dat de coureurs en teams moeten tackelen.
Na de zomerstop is Spa Francorchamps het eerste circuit dat de coureurs en teams moeten tackelen.

Slot van het seizoen zoals gebruikelijk

Ook aan het slot van het seizoen is weinig veranderd. Het zijn een zevental fly-away races beginnend in Singapore op 20 september. Vervolgens reist het Formule 1 geweld via Rusland, Japan en de Verenigde Staten naar Mexico.

De Grand Prix van Mexico blijft in 2020. Lang deden er geruchten de ronde dat de Grand Prix zou verdwijnen aangezien het contract afloopt. Maar Mexico is een belangrijke markt voor de Formule 1. Mede dankzij de enorme populariteit van Sergio Perez in zijn thuisland. De Grand Prix staat nog tot minimaal 2022 op de kalender.

Het seizoen sluit af met de races in Brazilië (15 november) en Abu Dhabi (29 november). Daarmee strekt het Formule 1 seizoen niet uit tot december, zoals dat in 2019 wel het geval is.

De Formule 1 kalender voor 2020.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven