Lewis Hamilton - F1 kampioen

Boekrecensie: Lewis Hamilton – F1 kampioen

Met een korte vakantie in het vooruitzicht kwam de release van de Lewis Hamilton biografie van Frank Worrall me prima uit. Ik hou niet zo van biografieën van mensen die nog in de volle bloei van hun carrière zitten. Het voelt altijd een beetje als een verhaal dat niet compleet is. In feite is dat natuurlijk ook zo. Maar een boek over de vijfvoudig wereldkampioen die de sport zó domineert kon ik als liefhebber niet links laten liggen.

Meeliften op het succes

Het boek begint met een speciaal voor de Nederlandse markt geschreven voorwoord. Dat is duidelijk te merken want het voorwoord prijst Max Verstappen als de beste uitvinding sinds het gesneden brood…en sinds Lewis Hamilton. Verstappen wordt aangemerkt als de grote opvolger van Hamilton. 

In principe is het slim om Verstappen aan te halen in een boek/voorwoord voor de Nederlandse markt. Een grote hoeveelheid lezers zal het boek namelijk kopen door het succes van Max in de F1. Wat is dan slimmer om de held van de lezer samen te brengen met de held van het boek?

Objectieve schrijver, of enthousiaste fan?

Persoonlijk prefereer ik boeken waarin er sprake is van enige kritische insteek. Zo wordt een biografie niet alleen succesvol door de hoofdrolspeler op alleen een positieve manier uit te lichten. Als lezer wil je juist het volledige verhaal. Niet alleen de hoogte, maar ook de dieptepunten van een carrière moeten besproken worden. 

Helaas moet ik voor deze biografie van Lewis Hamilton concluderen dat deze is geschreven door een fan. Vrijwel alle minder positieve aspecten van Hamilton´s carrière worden genegeerd. Het boek is geschreven door Frank Worrall. Hij staat te boek als een journalist, maar enige journalistieke insteek is in dit boek ver te zoeken.

Worrall staat ook bekend om de vele biografieën die hij schreef, met name over Britse sporthelden. Hij is niet specifiek een Formule 1 kenner, en dat merk je overal in het boek terug.

Vreemd tijdverloop

Het boek kent een vreemd tijdverloop. Zo gaat het eerste kwart van het boek veel te ver door op de geschiedenis van de mensen rondom Hamilton. Veel te lang wordt er niet over Hamilton geschreven, maar zijn er lange verhalen over de achtergrond van de Opa van Lewis, de vader van Lewis, Ron Dennis en Bruce McLaren.

Vervolgens gaat het boek over in het debuutseizoen 2007. Dit seizoen bestrijkt vervolgens ruwweg de helft van het boek. Hierin wordt veel aandacht besteed aan het duel tussen Hamilton en Fernando Alonso. Maar het voor dat seizoen erg belangrijke Spygate schandaal wordt maar heel bepekt uitgelicht.

Het overgebleven kwart gaat over het succesvolle seizoen 2008 bij McLaren en de tijd bij Mercedes tussen 2014 en 2019. Een beetje research gaf wel een verklaring voor de wat vreemde tijdsindeling. Het blijkt dat Worrall het boek eind 2007/begin 2008 heeft geschreven en uitgegeven in Groot Brittannië. Daarna zijn er hoofdstukken toegevoegd waarvan we nu een Nederlandse vertaling hebben. Eigenlijk hetzelfde concept als André Hoogeboom nu toepast op zijn boek ´Max´.

De minder succesvolle periode bij McLaren en het eerste Mercedes jaar tussen 2009 en 2013 wordt snel en zonder al te veel kritiek afgeraffeld. Een enorm gemiste kans, want juist de jaren bij McLaren waarin Lewis het moeilijk had met het team en zichzelf hebben hem gevormd tot de recordkampioen die hij nu is. Ook het seizoen 2016 waarin Hamilton verliest van Nico Rosberg wordt vrijwel compleet genegeerd.

Een sportheld wordt niet alleen gevormd door zijn succes, maar ook door de weg naar het succes.

Manke vergelijkingen en scorebordjournalistiek

Het boek staat bol van manke vergelijkingen en vreemde beweringen. Zo vergelijkt de schrijver Hamilton tijdens het seizoen 2007 schaamteloos met andere Britse coureurs als David Coulthard en Jenson Button. Hij begeeft zich daarmee op het terrein van scorebordjournalistiek. Hij vermeld namelijk niet dat Coulthard en Button dat jaar in auto´s rijden die bij lange na niet de prestaties leveren van Hamilton´s McLaren.

Wanneer het gaat over de Grand Prix van de Verenigde Staten op de Indianapolis Motor Speedway vergelijkt Worrall Hamilton vrij gemakkelijk met Indianapolis 500 winnaars Graham Hill en Dan Wheldon. Alleen in de Indianpolis 500 heel wat anders dan de Formule 1 race op de road course van Indianapolis.

Ook wordt de strijd met Sebastian Vettel verwoord. Terecht wordt vermeld dat Vettel tijdens de seizoenen 2017 en 2018 de titelstrijd verloor omdat hij te veel domme fouten maakte. Hamilton won deze titels door of dominant, of constant te presteren. De schrijver vergaloppeert zich echter door te beweren dat Vettel viervoudig wereldkampioen is alleen omdat hij in die jaren de beste auto had.

Hij schrijft dat Hamilton die jaren onbetwist de betere rijder was. In werkelijkheid reed Hamilton echter veel te vaak bleekjes rond en maakte ook domme fouten. Worrall mist hiermee de kans om uit te lichten dat de dominante periodes van Vettel en Hamilton juist veel gelijkenissen vertonen.

Wachten tot Hamilton zelf een boek gaat schrijven

Het boek bevat verder veel kleine irritatie factortjes. Zo wordt Ron Dennis constant omschreven als ´Big Ron´, krijgt Felipe Massa de bijnaam ´Little Phil´ toebedeeld en wordt Hamilton geregeld ´Stevenage Rocket´ genoemd. Bijnamen die in de Formule 1 paddock helemaal niet gebruikelijk zijn voor de betreffende personen. Er komen ook veel te veel quotes van Hamilton fans (letterlijk) voorbij. Het leest allemaal een beetje als boekvulling.

Al met al komt deze biografie van Lewis Hamilton veel tekort. Ik had constant het idee dat ik de lofzang van een Hamilton fan aan het lezen was. Het verhaal van Hamilton wordt veel te eenzijdig belicht. Gelukkig heeft Lewis zelf al geregeld aangegeven een boek te gaan schrijven over zijn leven.

Mijn advies is dus om te wachten op een boek van Lewis zelf. Het valt te hopen dat hij dit gaat schrijven ná zijn actieve carrière. Ik hanteer voor recensies geen scoresysteem of iets dergelijks, maar deze Lewis Hamilton biografie krijgt van mij een dikke onvoldoende.

  • Auteur: Frank Worrall
  • Uitgeverij: Spectrum

Paperback

E-book

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven