Boekrecensie: Dwars door de Tarzanbocht

Met de terugkeer van de Dutch Grand Prix schieten de boeken over de Nederlandse autosportgeschiedenis als paddenstoelen uit de grond. Dwars door de Tarzanbocht van schrijver Hans van der Klis mag dan op 6 maart 2020 wel verschijnen. Het boek is bij de wat oudere lezers wellicht al bekend. Autosport Uitgelicht mocht het boek alvast lezen.

Derde uitgave

De uitgave van Dwars door de Tarzanbocht dat gaat verschijnen is namelijk al de derde uitgave, of update, beter gezegd. Het boek verscheen in haar originele vorm na de Formule 1 carrière van Jos Verstappen. Nadien werden er nog twee hoofdstukken toegevoegd over de carrieres van Christijan Albers en Robert Doornbos. In de nieuwste uitgave komen hier ook Giedo van der Garde en Max Verstappen bij.

Dwars door de Tarzanbocht vertelt de volledige verhalen van alle Nederlandse Formule 1 coureurs uit de geschiedenis. Bekende Nederlandse racenamen als Carel Godin de Beaufort, Gijs van Lennep, Jan Lammers, Michael Bleekemolen en Huub Rothengather komen onder andere voorbij naast de wat recentere Formule 1 namen.

Romantisch verleden

Het boek neemt je mee terug in de tijd. Een tijdperk waarin de Formule 1 een levensgevaarlijke sport was en bezoekers van de races er rekening mee hielden dat coureurs in het harnas zouden sterven, alsof het oude Romeinse gladiatoren waren. De verhalen doen romantisch, heroïsch, aan maar doen je ook beseffen dat de Formule 1 in die tijd een krankzinnige sport was.

Toch is het boek een onmisbare uitgave in de boekenkast van de Nederlandse autosport liefhebber. We zijn nu zo ongeveer gewend aan het succes van Max Verstappen. Maar tientallen jaren lang hebben autosportliefhebbers moeten toekijken hoe landgenoten in de marge van de sport ronddwaalden.

Tot Max Verstappen moesten Nederlanders het doen met inferieur materiaal of teams die geen rode cent hadden. Coureurs die tegen beter weten in met gevaar voor eigen leven achter het stuur kropen voor die ene droom: Formule 1 coureur worden.

Conclussie

Dwars door de Tarzanbocht heeft niet voor niets al een derde uitgave. Het is een onmisbaar naslagwerk voor de Nederlandse autosportliefhebber. Hoewel we nu verwend zijn met het succes van Max Verstappen, mag niet vergeten worden hoe zijn voorgangers het verging, een stuk minder succesvol. Alleen al daarom is Dwars door de Tarzanbocht een enorme aanrader.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven