You are what you listen to

Podcast tip: Beyond the Grid

Onlangs heb ik het fenomeen podcast uitgevonden. Rijkelijk laat, moet ik toegeven. Het zal je niet verbazen dat ik sinds de recente ontdekking veel luister naar autosport gerelateerde podcasts. Ik ben met name een trouwe volger van de officiële Formule 1 podcast: Beyond the Grid. Autosport Uitgelicht kijkt nader naar de podcast.

Een hele uitkomst voor de fanaat.

Om op mijn werk te komen moet ik elke dag een klein uurtje in de auto vertoeven. Waar veel mensen autorijden als een noodzakelijk kwaad zien, zie ik het als ontspanning. De radio dan ook onlosmakelijk verbonden met autorijden. Alleen had ik het op een bepaald moment allemaal wel even gehoord met de meest lollige DJ´s op de verschillende nationale radiostations.

Muziek luisteren via Spotify is dan een hele uitkomst. Daar vond ik ook het onderdeel ´podcasts´. Het mooie van een podcast is dat men lekker kan nerden over een bepaald onderwerp. De luisteraar is toch geïnteresseerd, anders luistert diegene niet.

Nu is een podcast niets nieuws, alleen had ik nog nooit de moeite genomen om het eens te proberen. Toevalligerwijs stuitte ik op de officiële Formule 1 podcast, Beyond the Grid.

Formule 1 helden aan het woord

In Beyond the Grid gaat de gerespecteerde Formule 1 verslaggever Tom Clarkson in gesprek met diverse figuren uit de Formule 1 wereld. De eerste aflevering van de podcast ging in premiere op 4 juli 2018. Met Lewis Hamilton had de podcast meteen een mooie gast om mee af te trappen.

Sindsdien is er elke week een nieuwe podcast te beluisteren. Clarkson spreekt met de meest uiteenlopende gasten. Aanraders zijn bijvoorbeeld de gesprekken met Mark Webber, James Allison en Murray Walker. In een gesprek van (vaak) rond een uur komt Clarkson verrassend vaak nieuwe dingen te weten over zijn gast.

Zo vertelde Robert Kubica dat hij een contract op zak had om in 2012 voor Ferrari te rijden. Christian Horner kwam met de amuserende anekdote over hoe koningin Elizabeth hem maar vragen bleef stellen over wat ´Multi-21´ precies betekende. Luca di Montezemolo liet weten dat Ayrton Senna in de week voor diens fatale ongeluk in Maranello was om een deal met Ferrari te bespreken. In de meeste Beyond the Grid afleveringen zitten wel dergelijke onbekende weetjes verwerkt.

Tom Clarkson gaat in Beyond the Grid het gesprek aan met diverse prominenten uit de Formule 1 wereld.
Tom Clarkson (links) gaat in Beyond the Grid het gesprek aan met diverse prominenten uit de Formule 1 wereld. (Foto: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool)

Onderbrekingen

Het prettige aan een podcast is dat veel varianten advertentievrij zijn. In principe kan iedereen relatief ‘low budget’ een podcast maken en daarom zijn reclame inkomsten niet altijd een noodzakelijk kwaad.Het is echter wel voor te stellen dat een dergelijke productie als Beyond the Grid niet low budget aangepakt wordt.

Daarom zitten er in elke aflevering ook één of twee advertenties verwerkt. Zo wordt de podcast mede mogelijk gemaakt door Bose. Clarkson vertelt in blokjes van één á anderhalf minuut over een headset van Bose of een product van een andere sponsor. Beyond the Grid is daarmee één van de weinige podcasts die ik luister waar reclame in verwerkt zit.

Hoe te beluisteren?

Zelf luister Beyond the Grid ik via de Podcasts app van Google. Ik doe dit vooral door het complete aanbod aan podcasts. Ook de scanfunctie (dertig seconden vooruit en tien seconden achteruit) is handig voor de reclame onderbrekingen in Beyond the Grid.

Beyond the Grid is verder te beluisteren op onder andere Spotify en Apple Podcast. Ook op YouTube wordt elke week de nieuwe uitzending geupload.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven